Kelemen s-a dus în SUA să spună că în România sunt lezate drepturile fundamentale ale minorităţilor

 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, la tabăra "Tineretul şi Uniunea Europeană" de la Izvoru Mureşului (Harghita), că la vizita din SUA.

 

În SUA am atras atenţia factorilor de decizie că în România sunt probleme, sunt lezate drepturile fundamentale ale minorităţilor şi cel al proprietăţii. Dacă aceste drepturi sunt lezate, sunt probleme atât pe termen lung, cât şi scurt. În cadrul parteneriatului strategic România - SUA, SUA să atenţioneze România să nu părăsească traseul statului de drept şi să nu lezeze drepturile minorităţilor”, a declarat preşedintele UDMR, potrivit mediafax.ro.

 

El a mai spus că, indiferent de grupurile cu care s-a întâlnit, părerea "unanim exprimată" a fost că "nu există siguranţă pe termen lung, dacă drepturile fundamentale ale minorităţilor sunt lezate".

 

Liderul UDMR a făcut referire, în acest context, la retrocedarea clădirii Colegiului Reformat "Szekely Miko" din Sfântu Gheorghe, declarând că acesta a fost "renaţionalizat", în urma unei decizii judecătoreşti, precum şi la cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, unde "singura entitate care nu vrea să pună în aplicare legea", referindu-se la înfiinţarea unei linii de învăţământ separate în limba maghiară, "este Senatul Universităţii".

 

Kelemen a mai afirmat că limba maternă nu poate fi folosită în diferite instituţii din România. În plus, 50 % dintre bunurile confiscate de comunişti au fost retrocedate cultelor religioase.

Comentarii Facebook