Kelemen Hunor: Insistăm pentru recunoaşterea limbii maghiare în Constituţie

 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că UDMR insistă ca limba maghiară să fie recunoscută în Constituție prin amendarea legii fundamentale în 2013.

 

Anul 2013 va fi un an în care Constituţia României va fi amendată. Este nevoie de o amendare a Constituţiei şi noi credem că UDMR va avea un aport important în amendarea Constituţiei. Sunt câteva aspecte care trebuie clarificate, pornind de la primul articol şi până la raportul între instituţiile fundamentale, dacă vrem republică parlamentară sau republică semiprezidenţială, dacă vrem să separăm atribuţiile celor două Camere ale Parlamentului, dacă vrem bicameralism sau nu. Noi la toate aceste întrebări avem răspunsuri corecte şi concrete care vin din societate şi nu din teorie, din manuale. Vom insista şi în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, drepturile lingvistice şi nu numai, drepturile colective, şi noi credem că folosirea limbii materne este un lucru important, şi în zonele unde trăiesc maghiari într-o proporţie substanţială această limbă trebuie să devină o limbă recunoscută şi din punct de vedere al legii fundamentale”, a spus Kelemen Hunor.

 

Acesta a mai adăugat că ar urma să ar trebui să aibă loc și o reorganizare a regiunilor de dezvoltare.

 

Nu este indiferent comunităţii maghiare cum vor arăta aceste regiuni, că rămân aceste judeţe, iar peste judeţe se vor organiza regiuni de dezvoltare sau nu. Noi considerăm că judeţele trebuie să rămână în forma actuală, iar peste acestea trebuie să apară noi regiuni de dezvoltare ţinând cont de tradiţiile culturale, tradiţiile istorice, legăturile economice şi sociale între diferite microregiuni, pentru că aceste tradiţii, aceste identităţi regionale sunt puternice şi noua organizare a regiunilor de dezvoltare trebuie să ţină cont de aceste aspecte fundamentale, altfel nu vor fi eficiente, nu vor fi coerente aceste regiuni”, a subliniat Kelemen, conform Mediafax.

 

Despre sistemul de vot, liderul UDMR a precizat că trebuie modificat astfel încât să fie unul proporţional, ”care înseamnă că fiecare comunitate este reprezentată în Parlamentul României, niciun vot nu se pierde şi formaţiunile politice mici nu vor ieşi din politica naţională”.

Comentarii Facebook