Kelemen Hunor, despre scandalul declarațiilor lui Viktor Orban de la Tușnad: ”Nu accept să fiu eu tras la răspundere”


Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost întrebat cum comentează declarația președintelui Ungariei, Viktor Orban, care a declarat în România că ”noi maghiarii nu suntem o rasă mixtă şi nu vrem să devenim o rasă mixtă”.

Noi maghiarii nu suntem o rasă mixtă şi nu vrem să devenim o rasă mixtă. Ţările în care europenii şi non-europenii se amestecă nu mai sunt naţiuni”, a spus Viktor Orban.

Întrebat de ce a spus președintele Klaus Iohannis că UDMR trebuie să vină cu explicații după declarațiile extremiste a lui Viktor Orban de la Băile Tușnad, Kelemen Hunor a spus: ”Puteți pe mine să mă judecați, puteți să mă trageți la răspundere dacă nu am respectat programul de guvernare, dacă nu am respectat acordul de coaliție, dacă am lezat undeva interesele generale și particulare le țării și pentru declarațiile mele, dar niciodată nu voi accepta să fiu eu tras la răspundere pentru declarații la altora, indiferent cine e acel om, că e Orban, că nu e Orban, nu contează, fiindcă nu se poate accepta așa ceva și nu pot accepta o grămadă de lucruri, să fac eu teste de loialitate”.

Liderul UDMR spune că nu a luat apărarea lui Viktor Orban cu privire la discursul rasist de la Băile Tușnad.

De ce sunt eu criticat? Că am luat apărarea lui Orban? Eu nu am luat apărarea lui Orban, eu am spus care este opinia mea și Orban, până la urmă, legat de textul acela, a rezolvat lucrurile, a spus că da, a fost o greșeală, greșește și el. Este un text interpretabil, o propoziție interpretabilă. Așa e, același discurs l-a avut în America, mai puțin chestiune legată rasă.

Eu am spus în primul rând că trebuie orice discurs contextualizat. Nu poți să scoți o propoziție și să face o judecată, după aceea eu am spus un lucru și a fost opinia mea. Am spus că și Orban are calități și are defecte”, a spus el, pentru Gândul.

Șeful UDMR spune că în opinia sa Viktor Orban nu este un rasist, în ciuda discursului său avut la Băile Tușnad care a pus pe jar întreg Occidentul.

Eu îl cunosc personal și pot să spun un singur lucru -  pot să spui orice despre el, dar nu pot să spui că e rasist. Și asta a fost problema, că eu spunând acest lucru, am luat apărarea lui Orban. Da, eu cred în chestia asta că el nu este rasist.

Am stat de vorbă de nenumărate ori cu el în 30 și ceva de ani și pot să spui multe lucruri despre el, dar pot să spui că ar fi rasist”, a declarat Kelemen Hunor.

UDMR nu poate ridica mult vicea, pentru că Guvernul Ungariei pompează milioane de euro în evenimentele organizare în Transilvania. 

Unul dintre vehiculele implicării financiare a Guvernului Ungariei în derularea unor proiecte din România este Fundația Mens Sana din Miercurea Ciuc. Înființată în 1995, această fundație are ca fondatori Parohiile Romano-Catolice din comuna Cârța și municipiul Miercurea Ciuc.

Președinte al Fundației este actualul ministru al Mediului, liderul UDMR Tanczos Barna. El a fost prezent, luna trecută, la Tușnad, unde premierul maghiar Viktor Orban a susținut un discurs care a provocat indignare și proteste puternice din partea mai multor țări occidentale, scrie g4media.ro.

Comentarii Facebook