Kelemen Hunor a vorbit la Cluj despre autonomia maghiarilor: Societatea românească nu acceptă momentan această modalitate



Peședintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit, vineri, în cadrul prezentării raportului său la Congresul partidului, despre proiectul autonomiei maghiarilor.

Liderul maghiar a precizat că nu și-a făcut iluzii privind acceptarea acestei modalități de soluționare a problemelor minoritarilor de către societatea românească.

"Precum am promis cu ocazia congresului de la Miercurea Ciuc, anul trecut am elaborat și propus pentru dezbatere publică acel proiect al autonomiei regionale care completează oarecum proiectul autonomiei culturale, elaborat cu ani în urmă. Nu nutrim și nici nu am nutrit iluzii. Ca persoane responsabile, nu am avut intenția de a vinde alegătorilor noștri iluzii. Știm și constatăm că societatea românească nu prea înțelege și nu acceptă momentan această modalitate de soluționare a problemei minoritare, ce oferă garanții instituționale. Temeri și prejudecăți puternice caracterizează societatea — acestea ne-au fost lăsate ca tristă moștenire a ultimilor zece decenii", a spus Kelemen, potrivit Agerpres.

El a precizat că doar voința UDMR nu este suficientă pentru a schimba această percepție.

"Trebuie să convingem societatea română că nu vrem să privăm pe nimeni de nimic și nu avem intenția de a face rău cuiva. Această sarcină nu poate fi îndeplinită fără sprijinul membrilor majorității. În plus, este nevoie de răbdare și perseverență. Însă, înainte de toate, trebuie să avem încredere în noi înșine, fiindcă în lipsa acestei baze comunitare solide, în lipsa încrederii solide, ne vom confrunta cu o sarcină dificilă sau chiar extrem de dificilă!", a susținut liderul UDMR.

 

FOTO: Facebook

Comentarii Facebook