Ion Bîldea iese la atac: ”Fiecare face ce vrea, plătesc clujenii”



Vicepreședintele PNL Cluj-Napoca, Ion Bîldea, acuză Primăria municipiului Cluj-Napoca că îi pune la plată pe clujeni pentru greșelile interne, iar responsabil principal îl consideră pe conducătorul instituției.

Primăria nu este condusă. Adică lipsesc din start formule de control intern. Auditorii spun, textual, ”apreciem că auditul intern nu oferă siguranță că și-a atins obiectivul pentru care a fost inițiat, respectiv pentru evaluarea și îmbunătățirea eficienției sistemului de conducere bazat pe gestiunea riscului, a controlului și a proceselor de administrare și nu a fost în măsură să ofere asigurări și consiliere conducerii pentru o mai bune administrare a veniturilor și cheltuielilor publice”. Deci, practic, banii clujenilor se duc pe greșelile pe care le face Primăria și asta e un lucru grav. În Primăria Cluj-Napoca fiecare face ce vrea, plătesc clujenii. Nu plătesc cei care fac greșelile”, a declarat Ion Bîldea.

Bîldea precizează că în decursul unui an au fost efectuate o serie de plăți și cheltuieli de judecată, fără a se analiza ”vinovăția unor persoane din cadrul Primăriei”.

Acest raport al auditorilor spune că ”efectuarea de către entitatea audiată, în anul 2012, a unor cheltuieli neeconomicoase în sumă totală de 1.549.115 lei, reprezentând cheltuieli de judecată, cheltuieli de executare, onorariu avocați, daune morale, daune materiale, dobânzi, despăgubiri civile și altele, ca urmare a punerii în aplicare a unei hotărâr judecătorești sau executorii sau irevocabile, fără a se analiza în unele cazuri vinovăția unor persoane din cadrul Primăriei în gerenarea acestor cheltuieli”. Deci, practic, greșesc, din lipsa procedurilor și a controlului intern, oameni din Primărie pentru că primarul nu se ocupă de acest aspect, iar banii pe care trebuie să îi plătească în urma acestor greșeli sunt puși în spatele clujenilor”, a mai precizat vicepreședintele PNL Cluj-Napoca.

Totodată au plătit despăgubiri fără să existe o hotărâre de consiliu în spate. Pentru anumite sume este nevoie de hotărâre de consiliu și sunt evidențiate aici. Suma depășește plafonul de 10.000 de lei, atunci se impune întocmirea unui proiect de hotărâre și există o situație în care Primăria plătește o amendă de 49.000 de lei, fără să existe o hotărâre de Consiliu Local”, a exemplificat Bîldea.

Politicianul este de părere că problema principală, ce cauzează aceste ”cheltuieli neeconomicoase” este lipsa de comunicare dintre departamentele instituției.

Înclin să cred, la ora actuală, că în aparatul administrativ al Primăriei avem departamente care, din lipsa de control, nu colaborează cu departamentul juridic, iar clujenii plătesc. Nu este vorba de sume mici, doar în 2012 este vorba de 1.549.000 lei, adică aproape 400.000 de euro plătiți fără să știm exact cine a greșit”, a  punctat vicepreședintele PNL Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook