Ioan Rus despre discuția telefonică avută cu Năstase: A fost tentativă de sinucidere


Ministrul de Interne a declarat că fostul permier, Adrian Năstase, a comis o tentativă de suicid și că restul informațiilor sunt numai speculații.

"Noi am primit spre executare un mandat în legatură cu Năstase. Am discutat cu comanda Politiei Române despre cum se procedează (...) În situaţia în care ai date certe că persoana condamnată e la domiciliu şi nu deschide Poliţiei, eşti obligat să faci tot ce e necesar să duci la îndeplinire acel mandat. Mandatul trebuia pus în practică până la finele zilei. Era vorba de un fost premier. E o analiză aici. La sfârşitul zilei trebuie să respecţi legea, dar in interiorul acestei proceduri se analizează şi ce factor de risc există pentru opinia publică. Alternativa era să sară cu mascaţii gardul, să rupă uşa, ce impact ar avea pentru imaginea României? Aşa a apărut discuţia despre cum procedăm. Ar fi elegant să discutăm cu dânsul, a fost premier, erau sute de televiziuni afară, nu la orice mandat de aducere ai putea privi ce se intamplă, jumătate de oră mai târziu, pe CNN”, a declarat Ioan Rus la Realitatea TV, spunând că el era singurul care ar fi putut da acel telefon și că s-a interesat în prealabil dacă încalcă vreo lege.

Intenţia mea a fost de a respecta întocmai legea şi de a pune în practică o decizie judecătorească. În discuţia respectivă mi s-a părut şi depresiv şi mi-a spus: 'Te rog să mă înţelegi, eu nu voi părăsi această locuinţă', ceva în genul acesta. Nu ştiu dacă a spus 'E dreptul meu să decid', e un detaliu. Cert e că mi-a spus că nu va părăsi casa. Mi s-a părut extrem de bulversat de tot ce se întâmplă”, a mai adaăugat Ioan Rus.

Ministrul de Interne a mai precizat că a luat legătura cu șeful Poliției Române, de la care a primit asigurări că vor fi trimise polițiști civili, pentru a pune în executare mandatul ca să ”nu exista încă un element de presiune psihică, să nu fie sirene, să nu cream un spectacol. L-am rugat pe Adrian Năstase că cel mai elegant ar fi să ne deschidă, să permită intrarea maşinii de poliţie în curte, să nu-l plimbăm cu cătuşele la mâini prin stradă. Nu mi se părea o chestiune demnă, pentru ce a făcut pentru români în general".

Ministrul a mai spus că ambulanța a fost chemată în zonă pentru că i se putea face rău lui Năstase, soţiei sau copiilor.

Comentarii Facebook