INTERVIU- Cum s-a prăbușit strada Uliului, așa se va prăbuși PR-ul lui Boc!/Centura metropolitană-eșec total, proiecte majore ZERO!- Viorel Băltărețu

  • Administrația lui Emil Boc este foarte mult PR frumos îmbrăcat, dar când se va vedea că nu este nimic în interior, totul se va prăbuși precum strada Uliului
  • În ultimul mandat, Emil Boc nu a făcut niciun proiect major
  • Centura metropolitană este prioritate zero a Clujului: va reduce traficul, poluarea, prețurile la imobiliare, va dezvolta economia
  • Ar trebui să facem 30 de minute de la Căpuș la Jucu. Astăzi nici nu ne putem imagina așa ceva
  • Administrația Boc a dat-o de gard și cu parcurile industriale
  • Atitudinea arogantă a lui Emil Boc îndepărtează investitorii
  • Ne suflă în ceafă orașe mai mici ca Oradea și Sibiul. Nu e suficient să plantăm lalele. Trebuie ceva mai de substanță!


Viorel Băltărețu este candidatul Alianței Dreapta Unită (ADU) la Primăria Cluj-Napoca. Are 49 de ani și provine din mediul de business, unde are o companie de producție de mobilier pentru domeniul HoReCa. Este deputat de Cluj, cea mai importantă inițiativă fiind cea de co-autor al Legii ”Vreau să plătesc taxe online”, care obligă toate administrațiile publice să încaseze taxele și online, pe platforme proprii sau pe cele deja existente, de genul ghișeul.ro

Așa cum s-a prăbușit strada Uliului, așa se va prăbuși și PR-ul lui Emil Boc

ReporterUSR v-a lansat în mod oficial ca și candidat pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca foarte târziu, din punctul meu de vedere, având în vedere faptul că la Cluj avem avem un candidat cu notorietate și care este primar în funcție, avantajat de alegeri într-un singur tur de scrutin. Nu credeți că ați întârziat prea mult și din această cauză v-ați redus considerabil șansele? 

Viorel Băltărețu: În primul rând,  nu cred am lansat atât de târziu un candidat, ci actuala putere PNL și PSD a mutat alegerile locale din septembrie în iunie. Ar fi fost 4 luni de zile suplimentare pentru alegeri. Nu ar fi fost foarte târziu. Noi am avut acele ”primaries” (n.r. alegeri interne în partid pentru desemnarea unui candidat), care din punctul meu de vedere au fost un exercițiu extraordinar de bun și pentru mine și pentru noi ca partid, unic în România. Partidele din România nu fac genul ăsta de alegeri interne pentru desemnarea unui candidat. Americanii fac așa.  La noi procesul a demarat in septembrie și s-a finalizat in martie, cu desemnarea mea ca și candidat la funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Am avut o serie de trei- patru dezbateri publice, mai multe întâlniri cu oamenii. Am primit niște feedback-uri foarte bune, am ales candidatul, dar a venit peste noi decizia partidului comasat, luată după interesele lor, căci vedeți și alegerile prezidențiale le joacă altfel, din interese politice și politicisniste. Totul este a-și păstra ei funcțiile! Și asta cu localele trase lângă europarlamentare este tocmai din frica PSD-PNL de a avea un rezultat dezastruos la alegerile europarlamentare. Se bazează pe primarii care știu să mobilizeze oameni.

Emil Boc nu recunoaște când greșește, ci caută totdeauna să dea vina pe alții

Da, e un punct slab și nu îmi e teamă să recunosc asta. Mie chiar îmi displac politicienii care nu recunosc, și în speță Emil Boc, care nu recunoaște niciodată că el e de vină și totdeauna caută să dea vina pe alții. Cred că puteam face mai repede desemnarea candidatului. Dar, în viața mea am învățat din greșeli întotdeauna. Cred că politica nu este un sprint, cred că politica este un maraton.  Astăzi am șansa mea și lupt pentru șansa asta.

Dar sunt realist, având în vedere că avem alegeri într-un singur tur de scrutin șansa să fie bătut Emil Boc este una destul de mică. Pentru șansa asta eu lupt fără discuție. Pentru că așa cum ați văzut că s-a prăbușit strada Uliului, așa cred că i se poate prăbuși dintr-o dată tot PR-ul și toată povestea lui Emil Boc.

La Cluj, sunt numai mici cumetrii. Administrația locală a rămas în urma dezvoltării economice și sociale

 Pentru că lumea, cu oricine mă întălnesc în Cluj sau zona metropolitană, toți îmi spun suntem nemuțumiți de Boc, de ceea ce se întâmplă. Administrația a rămas în urma dezvoltării economice și sociale: trebuie să construim infrastructură, trebuie să construim școli în toate cartierele care se dezvoltă. Trebuie să face o dezvoltare urbanistică cu cap, cu viziune. Lucrurile astea nu se mai întâmplă în Cluj. La noi sunt numai mici cumetrii.

Eu cred că la un moment dat, așa cum s-a prăbușit strada Uliului, așa o să se prăbușească și Boc. Când o să se dovedească lipsa de conținut a acțiunilor lui Emil Boc. Pentru că aici e marea problemă. El îmbracă toate lucrurile astea într-un PR extraordinar și PR-ul asta e un ambalaj foarte frumos, dar în interiorul PR-ului este gol.

Ce a făcut Emil Boc în ultimul mandat? Un parc, două poduri și două podețe!/ Niciun proiect mare! A plantat lalele

Reporter: Care credeți că sunt realizările lui Emil Boc, din funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca?

Nu vedem niciun proiect mare, mai ales în ultimul mandat. Am încercat să mă uit: ce a făcut Boc important în ultimul mandat? Altceva decât că a vopsit și betonat niște străzi, că a ținut șantiere deschise și pe noi în trafic uitându-ne la aceste șantiere care blocau drumurile, dar nu vedeai niciun muncitor pe ele, mare lucru nu a făcut.

Cum zicea cineva: a făcut un parc, două poduri și două podețe și asta e tot ce a făcut într-un mandat. În rest ce a făcut: a plantat lalele, și e tot Clujul plin de lalele, și oamenii spun că sunt mult mai multe lalele decât anul trecut.  

Prioritatea ZERO a Clujului este centura metropolitană. Nu este centura lui BOC, este centura clujenilor! 

Reporter: Care este proiectul numărul zero pe care trebuie să îl facă Clujul?

Viorel Băltărețu: Soluțiile trebuie să plece de la niște probleme de care oamenii se lovesc în fiecare zi. Până la urmă și eu am intrat în politică pentru că m-am enervat și am spus: ”d-le, aștia nu sunt în stare să facă niște lucruri minimale, de bun simț”. Problema principală pe care o arată toate studiile,  și de care se plâng oamenii este problema aglomerației, de toate felurile. Sursa problemei suntem chiar noi, pentru că trebuie să ne deplasăm dintr-un punct în altul. Iar prioritatea zero pentru rezolvarea problemei aglomerației este centura metropolitană.

Reporter: Centura metropolitană este totuși unul dintre proiectele majore care sunt asociate cu imaginea primarului Emil Boc. Nefăcută e adevărat. Nici măcar începută. Suntem chiar în situația în care licitația este anulată pentru a doua oară. De ce credeți că totuși aceasta este prioritatea ZERO a Clujului?

Centura ar reduce timpul în trafic, poluarea, prețurile la imobiliare

Viorel Băltărețu: Mi-au spus oamenii că e centura lui Boc. De fapt, sunt multe proiecte de care vorbește Emil Boc, de care vorbim de 20 de ani și nu sunt făcute. Nu este centura lui Boc, este centura clujenilor. Toți au pus umărul la asta. Centura asta ar rezolva o mare parte din trafic, și rezolvă timpul nostru.

Dar în afara de timp, reducem poluarea din oraș, pentru că toate mașinile ăstea care stau în trafic, generează foarte multă poluare. Eu merg cu bicicleta și îmi place când trec pe lângă tot șirul ală de mașini, dar e un cost pentru sănătatea mea, pentru că inhalez toate acele gaze de eșapament. Evident, că mi-aș dori ca oamenii să meargă mai mult cu bicicleta și mai puțin cu mașina, dar asta nu îi putem obliga. Administrația trebuie să rezolve problema traficului. Iar centura metropolitană ar ajuta enorm.

Centura metropolitană va rezolva și problema presiunii pe piața imobiliară.

30 de minute de la Jucu la Căpuș pe centura metropolitană. Oamenii ar putea locui oriunde în localitățile din jur

Dacă am avea centură metropolitană completă, așa cum e ea gândită de la Căpuș și până la Jucu, fără îndoială prețurile la imobiliare ar scădea. Imaginați-vă că vreau să lucrez în Căpuș și să locuiesc la Jucu. Voi face de la serviciu până acasă undeva la 30 de minute, pe centura metropolitană. Azi nici nu ne putem imagina că putem să facem 30 de minute din Căpuș până în Jucu.  E clar că mulți oameni se vor muta mai departe de Cluj-Napoca în momentul în care vor putea trăi decent,  la un preț mai bun. Asta este ce ne dorim cei mai mulți dintre noi: să stăm la țară, dar să avem confortul de la oraș să avem tot ce avem și la oraș: utilități , șosele, să ajungem repede la serviciu. 

Centura metropolitană va duce la o creștere economică explozivă, prin dezvoltarea parcurilor industriale în jurul ei

Centura va rezolva și dezvoltarea economică. De-a lungul centurii metropolitane se pot dezvolta parcuri industriale, zone industriale. Pot să fie private sau pot să fie organizate de stat. Pentru că pe centura metropolitană pot să meargă tiruri, care să ajungă astfel mult mai repede.  Nordul Clujului e sufocat acum de traficul de tranzit camioane. O să fie o schimbare majoră și când se va deschide A 3 Tureni și o să scadă traficul ală de tranzit. Dacă se va face totuși centura metropolitană, practic tot traficul ală de tranzit va fi scos din oraș, ceea ce este absolut normal și absolut de bun simț pentru un oraș cum e Clujul. Dezvoltarea asta economică va genera noi locuri de muncă, va genera bunăstare și pentru clujeni, dar și pentru companii. 

Boc a dat-o de gard cu parcurile industriale! Bolojan face parcuri industriale lângă fiecare sat. Noi le distrugem. Nici în Cluj-Napoca nu suntem în stare să le facem

Reporter: Credeți că este vina administrației locale că nu dezvoltăm aceste parcuri industriale sau pur și simplu Clujul este o regiune scumpă și poate mai puțin atractivă pentru investitori decât Bihorul din acest motiv?

Viorel Bătărețu: Vă dau exemple concrete. Uitați-vă în Oradea, în Bihor, și o să vedeți câte parcuri industriale construiește Bolojan, cu fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.  În Cluj, și nu numai în Cluj-Napoca, ci în tot județul, noi distrugem parcurile industriale, și le închidem. Avem două contracte de parcuri, în Feleac și cel de la Luna de lângă baza militară. Comunele au ieșit din asocierea cu Consiliul Județean cu Tetaromul, pentru că nu s-au înțeles. La Bihor, fac parcuri industriale lângă fiecare oraș, orașel, chiar și sate, și noi nici măcar la Cluj-Napoca, nu mai vorbesc  în județ, nu suntem în stare să facem un parc industrial. 

Marea problemă la Cluj- Autorizațiile durează foarte mult. Bolojan le dă în câteva zile

ReporterDar de ce credeți că în Bihor se fac parcuri industriale și pe lângă sate, iar la Cluj nu reușim nici măcar în Cluj-Napoca?

Viorel Băltărețu: În Cluj avem o mare problemă cu durata pentru autorizații, termenele sunt foarte lungi. Bolojan a declarat că el dă autorizația de construcție într-o zi. Nu se dă chiar într-o zi, că am întrebat și eu dacă e așa. Dar se dă în 5 zile, în 7 zile. Evident că trebuie să respecți niște parametrii. Parcurile industriale sunt zone în care ai infrastructura trasă până la parcela ta și ai toate utilitățile acolo și nu mai ai nevoie de PUZ, PUD etc. Și într-o săptămână- două după ce ai primit autorizația de construcție, te poți apuca de lucru. O companie serioasă poate construi o hală în 6 luni de zile și atunci în cel mult un an de zile poate să înceapă un business acolo. Dacă tu Cluj, le zici că puteți veni aici, puteți să construiți o fabrică, dar o să îi puteți da drumul peste 5 ani de zile, atunci investitorul nu va mai veni. 

Ne suflă în ceafă orașele mici: Oradea și Sibiu. E fain la Cluj, dar economic nu mai e apetisant!

Reporter: Credeți că treptat rămânem în urma altor orașe? Poate chiar a unora mai mici sau cu potențial mai mic?

Viorel Băltărețu: Noi am rămas mult în urmă și începem să simțim în ceafă concurența orașelor mai mici, în care salariile sunt mai mici, condițiile de așezare a companiilor sunt mult mai prietenoase, administrațiile sunt mult mai bune și mai deschise cu companiile. Vorbim aici de Sibiu, Oradea și județul Bihor.

Degeaba ni se spune să nu mai comparăm Oradea cu Clujul. Oradea este mică, dar dacă luăm tot județul și vedem că e gândit ca o zonă în ansamblu, o să constatăm că Oradea crește într-un ritm accelerat economic. Toate astea se vor vedea în bunăstarea oamenilor. Am mulți prieteni cu bussinesuri din sudul țării, care spun că vor să vină mai înspre Vest și spun că încep să se gândească mult mai serios să se ducă la Oradea, e fain la Cluj, dar îmi pare rău, economic nu mai e apetisant.

Dacă nu-ți permiți să stai în Cluj, ori ceri mai mult, ori te duci în altă parte

De ce? Pentru că costul vieții e mare, ai presiune și e normal ca aceste companii să trebuiască să dea salarii mai mari aceluiași om, cu aceleași competențe, decât dă unui om care stă în Oradea, dar care are o chirie mai mică sau o rată mai mică la bancă, pentru că a cumpărat un apartament mai ieftin. Dacă nu îți permiți să stai în Cluj, ori ceri mai mult, ori, dacă nu, te duci în altă parte. Nu cred că s-a făcut încă swich-ul, dar cred că nu suntem departe. Și, dacă rămâne Emil Boc și are aceeși atitudine din asta arogantă, care nu va fi deschisă către antreprenori și care nu înțelege că lucrurile trebuie făcute împreună cu investitorii, nu doar pentru administrație, și nu doar pentru PR-ul personal, cred că o să ajungem într-un moment în care oamenii o să plece din Cluj. Sunt o grămadă de oameni cu mulți bani care s-au mutat deja din Cluj în altă țară: în Dubai sau în Spania, de exemplu. 

Clujul nu trebuie să devină orașul milionarilor. Mi-aș dori să fim toți milionari, dar nu avem cum

ReporterCredeți că Emil Boc nu sprijină investitorii din Cluj sau pe cei care doresc să vină cu afacerile la Cluj?

Viorel Băltărețu: Emil Boc duce o politică de fațădă în care îi mulțumește pe toți, știți expresia lui cu ”Excelență”.  Dar cred că, în realitate nu îi ajută cu nimic, și nu prea îl mai interesează de antreprenori. Oficial e foarte deschis, dar dacă ne uităm la ce face pentru ei... Și antreprenorii trăiesc în Cluj și plătesc costul mare al vieții în Cluj. Ni se spune că cine nu-și permite, să plece!  Eu nu cred că este atitudinea corectă. Nu cred că trebuie să devenim orașul milionarilor. Mi-aș dori să fim toți milionari, dar nu avem cum. Noi trebuie să fie realiști și să înțelegem că, dacă ai costuri mai mari, te muți în altă parte, și tu personal, dar mai ales în zona de business, unde deciziile se iau foarte rațional pe cifre și pe date, și acestea nu arată extraordinar la Cluj, pentru că deja ai cu ce să compari. Noi ar trebui să ne compară cu orașe similare cu Salzburg , Graz sau Cracovia.

În concluzie,

Nu e suficient că avem lalele plantate, trebuie ceva mai de substanță!  

Pe Facebook, puteți afla mai multe despre proiectele candidatului Alianței Dreapta Unită la Primăria Cluj-Napoca Viorel Bătărețu. 

Comentarii Facebook