INTERCEPTĂRI UIOREANU - Arhitectul şef al judeţului se plânge de faptul că Mariana Raţiu refuză se semneze ca martor o amendă

 

Într-o interceptare de la dosarul de corupție al lui Horea Uioreanu, actual arhitect șef al județului Cluj, Claudiu Salanță (foto stânga), îi spunea fostului arhitect șef Sanda Oltean că nu poate avea încredere în Horea Uioreau și în directorul Direcției de Investiții de la Consiliul Județean Cluj, Mariana Rațiu (foto dreapta). Salanţă exemplifică faptul că Mariana Raţiu a refuzat să semneze, în calitate de martor, un proces verbal de contravenţie întocmit cu ocazia descoperirii unor nereguli la groapa de gunoi. La acest obiectiv finanţat cu fonduri europene, Mariana Raţiu este şef de proiect din partea Consiliului Judeţean Cluj. După ce Horea Uioreanu a fost arestat, Raţiu a făcut o serie de declaraţii publice prin care a acuzat faptul că pământul excavat de la groapa de gunoi a fost mutat la aeroport. Culmea este faptul că Salanţă susţine că Mariana Raţiu a refuzat să semneze procesul verbal de contravenţie. 

 

Surse judiciare susțin că telefonul directorului de investiții de la CJ Cluj a fost pus sub supraveghere începând cu data de 21 ianuarie 2014, pe baza unui mandat emis de Curtea de Apel Cluj. Pentru a înțelege de ce anume era suspectată Mariana Rațiu, trebuie să reamintim un pasaj din procesul verbal de punere în mișcare a urmăririi penale emis de DNA Cluj, în care se arată următoarele: "Din datele cauzei rezultă că, suspectul Uioreanu Horea Dorin a realizat înţelegeri cu Bota Iosif Liviu (director general la RADPP Cluj, demisionat în luna aprilie 2014), Iuga Gavrilă, director tehnic la RADPP Cluj, Raţiu Mariana- director executiv la Direcţia de Dezvoltare şi Investiţii din CJ Cluj şi suspectul Abrudean Mircea, preşedintele CJ Cluj trasând sarcini cu privire la stabilirea drumurilor ce urmează să fie incluse în proiect, funcţie de interesele personale sau de grup ale celor angrenaţi în realizarea acestuia. Urmare celor discutate, s-a stabilit că vor face obiectul proiectului următoarele drumuri: DJ 103G Aiton – Gheorgheni;  DJ 161 Gădălin- Bonţida, DJ 109V  Cluj – Pădureni – Satu Lung – Giula; DJ 109 S Giula- Borşa; DJ 109 D Sic- Coasta_ Viştea- Gădălin; DJ 107R Filea de Jos- Săcel; DJ 105L Floreşti-Mănăstirea Tăuţi la care proiectarea, consultanţa şi execuţia lucrărilor urma să se realizeze cu implicarea societăţilor Siab Development SRL, Napotech SRL aparţinând lui Abrudean Mircea şi Eurodrum Com SRL aparţinând lui Lola Liviu Laurenţiu, societate la care Bota Iosif Liviu are calitatea de angajat. Pentru obţinerea unor sume cât mai mari în cadrul etapei de proiectare şi întocmire a studiilor de fezabilitate, la înţelegere cu Uioreanu Horea Dorin, s-a decis ca  realizarea studiilor şi a proiectelor tehnice să fie contractate separat, astfel că, dacă iniţial costurile pentru aceste lucrări erau estimate la 105.000 euro, după divizare, când au decis încheierea separată de contracte, suma ce urma a fi încasată a crescut la 240.000 euro pentru aceeaşi activitate realizată, ceea ce însemna că suma ce urma a fi remisă preşedintelui CJ Cluj Uioreanu Horea pentru alocarea preferenţială şi în acest condiţii a contractelor se ridica la 24.000 de euro, reprezentând procentul de 10% anterior negociat cu Abrudean Mircea".

 

În tot acest timp, din interceptările făcute de SRI şi puse la dosarul penal de către DNA Cluj, Mariana Raţiu pare a fi liderul unui grup de frondă, intitulat de ei "grupul antitero" împotriva preşedintelui CJ Cluj, grup din care mai făceau parte Simona Gaci, secretarul CJ Cluj şi Claudiu Salanţă, arhitec şef al CJ Cluj.

 

Numai că deşi, la nivel declarativ, Mariana Raţiu pare că este pregătită să ducă o luptă pe viaţă şi pe moarte cu Horea Uioreanu şi mafia pe care acesta a institituit-o la nivelul instituţiei, în practică lucrurile nu stau chiar aşa.

 

Semnificativă este discuţia dintre arhitectul şef Claudiu Salanţă şi Sanda Oltean, care în perioada derulării anchetei penale s-a aflat în concediu de maternitate. 

 

În data de 19.04.2014, ora 12.51.13, Salanţă Claudiu Daniel aflat la postul telefonic cu număr de apel 0745/33...4 contactează pe Oltean Sanda, aflată la număr de apel 0745/05...1 şi are ure loc următorul dialog:

 

...

 

Salanţă: Când am venit, da auzi! Ştii care e întrebarea mea?

Oltean: Hă?

Salanţă: A fost o discuţie, mă rog, între Simona, Mariana şi preşedintele - (n.n. - Simona Gaci, Mariana Raţiu şi Horea Uioreanu)

Oltean: Aşa.

Salanţă: Aşa, prin care, oarecum eu eram că aşa, că din punct de vedere tehnic nu poate fi separată pista de, de, mă rog ce s-a făcut acolo în plus acolo. (n.n. referire la APRON - parcarea pentru avioane despre care DNA spune ca e construită ilegal)

Oltean: Aşa.

Salanţă: Deci, ce reiese din toate proiectele, deci nu trebuie să fii mare gemiu să-ţi dai seama de asta. Te uiţi în proiect, se vede clar că este o singură placă deasupra.

Oltean: Hî.

Salanţă: Că cele două chestii îs legate. Ştii?

Oltean: Aşa.

Salanţă: Şi pe această chestie, ele au vorbit cu preşedintele, ştii? Eu, până la urmă, m-am dus pe, pe nu ştiu dacă ştii, dar m-am dus pe aeroport, m-a dus preşedintele de fapt într-o dimineaţă pe aeroport.

Oltean: Da.

Salanţă: Să-mi arate apronu vieţii ... 

................................

Salanţă: Aşa, după care, la un moment dat, am mers la o sesizare a UIP-ului, am constatat că s-a furat dealul, pur şi simplu. (discută despre groapa de gunoi unde exista suspiciunea că a fost transportată o mare cantitate de pământ la aeroport. La groapa de gunoi, investiţuie derulată din fonduri europene, şef de proiect este Mariana Raţiu - n.n)

Oltean: Da, ştiu, ştiu.

Salanţă: Dealu, dealu e la aeroport.

Oltean: Da, da, da.

Salanţă: Am organizare de şantier. Bun. În baza acestei chestiuni, am aplicat o amendă antreprenorului general, că se vede foarte clar, că singurul drum de acces era pe la el, prin incinta, adică n-ai asigurat ce trebe, am dat amendă, ştii? Iar în procesul verbal ...

Oltean: Nu, da asta face ...

Salanţă: Exact, exact şi atunci am dat, am dat acolo, am amendat, iar în procesul verbal de amendă am vrut s-o trec pe Mariana. 

Oltean: Da şi n-o vrut.

Salanţă: Înţelegi? Ca martor.

Oltean: Da.

Salanţă: Nu pe mine, nu pe mine, că zic stai măi un pic, adică de-o parte vii şi sai să facem, să dregem să nu ştiu ce şi după aia "ciuciu". Păi ori până la capăt, ori deloc, ştii?

Oltean: Şi?

Salanţă: Păi şi no, să vedem, da totuşi ar fi mai bine să fie altcineva. Bine, am făcut cu domnul Baica, cu şoferul, până la urmă, da mi s-a părut ciudată atitudinea, ştii? Adică no, ori, ori ...

Oltean: Da, aşa face, îi foarte laşă.

Salanţă: Păi acuma am, nu ştiu de ce, am o senzaţie că tot ce se întâmplă, că pe acolo, ştii, că ea vrea să fie ea informată.

Oltean: Ea îi, ea ...

Salanţă: Stai puţin, de ce să te informez pe tine, că eu n-am de ce. 

Oltean: Ea îi, stai liniştit, stai liniştit, că ea îi motoru.

Salanţă: No, no, zic n-am de ce să te ...

Oltean: Pentru că se panichează şi începe şi vorbeşte în stânga şi în dreapta prostii.

Salanţă: Aha.

Oltean: Generează de fapt. 

Comentarii Facebook