Luni 28 Noiembrie

În Parcul Central din Cluj-Napoca se pune sistem de irigații prin Wi-fi. Costă cât un sfert de creșă nouă


Lucrările la noul sistem modern de irigații pentru Parcul Central încep luni, 28 octombrie. Instalațiile proiectate vor respecta principiul eficienței energetice și al consumului economic de apă, fiind concretizate prin utilizarea unor sisteme automatizate.

Apa va fi trasă direct din albia râului Someșul Mic. Pentru realizarea acestui sistem, precum și pentru traversările aleilor din parc se vor folosi soluții tehnice de subtraversare, astfel încât să nu fie afectată trama stradală (Splaiul Independenței) și aleile existente.

Sistemul de irigații va fi controlat de la sediul Primăriei de către Serviciul Spații verzi prin wi-fi, vor avea mecanisme antivandal, cu senzori de ploaie pentru a sista irigarea în condiții de ploaie sau de sol saturat.

S-a realizat o sectorizare, o împărțire a suprafeței de spațiu verde în mai multe zone de udare. În funcție de  vegetația existentă se va alege și metoda de udare: prin aspersiune sau picurare.

În prezent irigarea spațiilor verzi se realizează prin udarea cu furtunul de la hidrant, pe baza programelor lunare de lucrări de întreținere stabilite de către Serviciul Spații verzi (arborii și gazonul din parc, zona verde Casino, rondoul cu flori de la fântâna arteziană).

Lucrarea va fi executată de firma Eco Garden Construct, care a câștigat licitația organizată de municipalitate în toamna anului 2018. Valoarea acesteia este de 1,2 milioane de lei, iar durata de execuție este de 6 luni.

Prin comparație, Primăria a plătit circa 4 milioane de lei pentru construcția unei creșe cu 80 de locuri în Grigorescu.

Comentarii Facebook