Impozitul pe clădiri și terenuri crește de mâine la Cluj-Napoca. Boc spune că Ponta își bate joc de oameni

 

Impozitul pe clădiri și terenuri va crește cu 16% la Cluj-Napoca de vineri, 1 februarie.

 

Majorarea taxelor se face din cauza unei ordonanțe de urgență a Guvernului din 23 ianuarie, care spune că primăriile care au datorii la 31 decembrie 2012, sunt obligate să majoreze taxele cu 16%.

 

Noi nu avem datorii, dar prin programul de reabilitare a blocurilor, la care Primăria Cluj-Napoca este partener, 38 de asociații de locatari au datorii. Aceste datorii ne sunt imputate nouă, conform unor precizări făcute de reprezentanții Direcției de Finanțe Cluj. 


Conform programului de reabilitare a blocurilor, 50% din fonduri sunt asigurate de la bugetul național, 30% de la bugetul local și 20% din fondurile asociațiilor de locatari. Ultimele nu și-au plătit partea pentru că au nemulțumiri în ceea ce privește modul în care au lucrat firmele, dar ordonanța guvernului nu face diferență. 

 

Datoriile asociațiilor de locatari se consideră datoria primăriei. Ironia este că Primăria Cluj-Napoca a terminat anului 2012 cu un excedent, cu mai mulți bani la buget. Este vorba despre o sumă de 8,9 milioane de lei”, a declarat primarul Emil Boc.

 

Datoria asociațiilor de locatari este de 875 de mii de lei.

 

Este clar că este o adevarată bătaie de joc a Guvernului Ponta  la adresa administrațiilor locale. Ordonanta este neconstituțională pentru că impune în 23 ianuarie 2013 ceva ce trebuia să fie adoptat în 31 decembrie 2013”, a mai spus Emil Boc.

 

Primarul a mai spus că, în ședința Consiliului local Cluj-Napoca din 31 ianuarie, va propune majorarea taxelor și impozitelor locale. ”Ponta face un cadou clujenilor, majorarea taxelor cu 16% pe terenuri și clădiri”.

 

Primarul Emil Boc a mai spus că aleșii locali vor adopta majorarea taxelor locale, în caz contrar riscând să fie trași la răspundere de Curtea de Conturi pentru nerealizarea veniturilor conform legii.

Comentarii Facebook