Miercuri 24 Aprilie

Guvernul a aprobat scumpirea Metroului Clujului. Acum va costa 13,7 miliarde de lei


Guvernul a aprobat proiect prin care se majorează costurile de execuție ale Metroului din Cluj-Napoca, cu 35%, la 13,7 miliarde de lei. 

Prin actul normativ, Executivul reaprobă indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Tren metropolitan Gilău - Florești - Cluj-Napoca - Baciu - Apahida - Jucu - Bonțida - etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”, conform OUG nr. 64/2022 privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Obiectivul de investiții prevede construcția unei linii de metrou ușor cu o lungime 21,03 km, cu 19 stații subterane și 1 depou suprateran. Amplasamentul este în Județul Cluj, Municipiul Cluj-Napoca și Comuna Florești. Ordonatorul principal de credite este Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, iar beneficiarii sunt UAT Municipiul Cluj-Napoca și UAT Comuna Florești”, precizează Guvernul.

Proiectul de investiții este cuprins în cadrul Componentei 4 (Transport sustenabil) din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) - I4. Dezvoltarea rețelei de transport cu metroul în Cluj-Napoca.

Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de aprox. 13,7 miliarde de lei. Creșterea prețurilor de pe piața materialelor de construcții a făcut ca firmele să nu fie dispuse să participe la licitația inițială, la care costurile lucrării au fost stabilite la 10 miliarde de lei. Primăria a cerut Guvernului să aprobe un cost majorat cu 35%, pentru a face acest contract atractiv. 

Comentarii Facebook