Grevă japoneză în creșele din Cluj-Napoca. Salariile angajaților, reduse cu 40%. Mamele trag un semnal de alarmă: copiii sunt în pericol


Angajații din creșele din Cluj-Napoca au declanșat, marți, 7 iunie, o grevă japoneză și poartă în timpul serviciului banderole albe pe braț în semn de protest față de situația gravă în care au ajuns după adoptarea unei legi care prevede trecerea creșelor de la primării la inspectoratele școlare județene. Aceasta înseamnă o reducere a salariului cu 30-40% pentru angajați, dar și concedieri de personal. S-a lansat și o petiție online.

Angajații creșelor din Cluj-Napoca au intrat în grevă japoneză 

La nivelul Creșei pentru Educație Timpurie lucrează 423 de salariați care intră sub incidența HG iar aceasta prevede trecerea creșelor de la administrațiile locale, de la primării, la inspectoratele școlare județene, ceea ce implică modificări ale statului de funcții și transformarea posturilor pe grila de la învățământ. Personalul este nemulțumit pentru că aceste modificări duc la scăderea nivelului actual de salarizare cu 30-40% la îngrijitori, bucătari, reduceri de personal, cam 50 de persoane, dar afectează și activitatea în relațiile cu părinții”, a declarat directorul Creșei pentru Educație Timpurile Cluj-Napoca, Mihaela Duma. 

Potrivit acesteia, la nivelor creșelor din Cluj-Napoca a fost declanșată o grevă japoneză, cu banderole albe pe braț, fără întreruperea activității, cu sprijinul Sindicatului „Civitas” iar angajații cer păstrarea locurilor de muncă și a nivelului de salarizare pentru personalul încadrat în creșele din Cluj-Napoca, ca urmare a modificărilor legislative intervenite prin HG nr. 566/2022.

Personalul din creșe lucrează 8 ore pe zi în două ture iar copiii pe care îi îngrijesc nu au independența de a se autoservi, independență în ceea ce privește igiena, somnul, deplasarea. Vârsta copiilor este extrem de mică, avem solicitări pentru bebeluși de 3 luni care necesită o atenție specială”, a precizat Duma, potrivit cluj24.ro.


Revolta mamelor, expusă în mediul public

O mămică revoltată de situație a declarat la rândul său că este martoră, a nu ştiu câta oară, până acum, „la masochismul care caracterizează acest popor şi pe multi dintre cei care ne aranjează vieţile la Bucureşti”.

Creşele din Cluj sunt în grevă. Şi asta pentru că domnul senator USR Ștefan Pălărie a stat de vorbă cu oameni din teren (în special în mediul rural), cum a declarat presei, în Ajunul Crăciunului 2021, şi s-a pus pe făcut ordine în creşe. A gândit el o soluţie de trecere a creşelor de la administraţiile locale, la Inspectoratele Şcolare Judeţene”, a spus Alina, o mămică din Cluj-Napoca.

Exact ce ne fierbea pe noi toţi. Să dinamităm o structură care funcţionează foarte bine în multe din comunităţile mari, să punem pe drumuri câteva zeci de angajaţi, să tăiem din salarii, cam 40% şi să reducem la 50% numărul de asistente medicale şi medici că, doar nu-i spital, nu? Şi toate astea, scăzând vârsta copiilor care pot fi integraţi în creşă, de la 11 luni la 0 luni. Alooooo, domnul senator, cine din familia dumneavoastră are copil în cresă să ştiţi realitatea din teren?”, a mai spus aceasta. 

Copiii mici, de creșă, au nevoie de multă atenție

Mămica revoltată din mediul online, a mai scris: „Dacă doar vă imaginaţi astea, staţi prost la capitolul imaginaţie. Foarte prost. Doar asta mă gândesc că poate fi explicaţia unui salariu cu valoare aproape la 50% din cel al unui casier în supermarket, stabilit pentru o doamnă îngrijitoare. Iar, conform Legii nr. 100, această doamnă pentru a putea să îşi încaseze cei 1.800 de lei, va trebui să se şi şcolarizeze pentru a corespunde noilor încadrări”. „Lăsând aceste amănunte la o parte voi încerca să ridic tonul, foarte sus şi să înţelegeţi, cu toţii că în aceste zile, din cauza birocraţiei şi a procesului de predare primire între Ministerul Educaţiei şi administraţiile locale (cele care nu au predate încă) copiii, micuții din creșe sunt în pericol”, a mai scris aceasta. 

Probleme la achiziționarea materialelor de trebuință

Potrivit Alinei, la achiziţii sunt refuzate condicile şi referatele pentru medicamente şi sunt probleme cu furnizorii de materie primă pentru mâncarea micuţilor.

Nu se ştie cine trebuie şi de pe ce poziţie să semneze! Sunt copii care fac febră, care fac febră cu convulsii sau cărora li se declanşează alergii alimentare. Lor ce medicamente să li se administreze? Expirate? Iar, pentru mâncarea ce se pregăteşte zilnic, ce să pună bucătarii în oale dacă nu se mai pot face achiziţii? Şi, dacă, până acum erau cam o asistentă la două grupe, prezentă pentru intervenţii urgente, dar şi pentru ajutor că personalul este prea puţin, din toamnă va fi, în cel mai bun caz, o asistentă la 6-8 grupe. Înţeleg domnule Pălărie. Aţi fost într-un sătuc de munte cu 3 copii la cresă şi v-aţi gândit că nu are primăria bani să îi ţină şi pe ei săracii, că trebuie să bage apa sau să dea ajutoare sociale la nefericiţi. Aţi fost la Cluj? Aţi vorbit cu vreun părinte de la Cluj care are sau a avut copil în cresă?”, s-a revoltat mămica. 

greva japoneza coperta.jpg

„Iar copiii sunt cei care trebuie să fie cobai”

Nu cred că v-aţi făcut temele cum se cuvine. Aici, la Cluj, administraţia Boc vrea să susţină în continuare structura creşelor, însă, dacă ar da bani să suplimenteze ceva, ar fi ilegal. Nu aţi putut, domnule Pălărie să lăsaţi un loc în lege pentru administraţiile locale care ar fi vrut să păstreze creşele? Măcar 3 puncte care să favorizeze şi astfel de situaţii? Aţi gândit efortul financiar şi de personal pentru Inspectoratele Şcolare? Cine preia, din toamnă, cel puţin la Cluj, structurile creşelor? Directorii grădiniţelor? Pe ei i-a întrebat cineva dacă pot asigura hrană, diferit pentru nevoile unui sugar şi cele ale unui preşcolar?

Ce mă supără cel mai tare este că iar copiii sunt cei care trebuie să fie cobai. Ce bine că acum avem ocazia să îi călim încă din faşă, la propriu, că mai au multe de tras. Să ştie, frate, că viața e grea și oamenii răi”, a concluzionat mămică.

Petiție online pentru sprijinul angajaților din sistemul de creșe

În sprijinul angajaților din sistemul de creșe a fost lansată și o petiție online în care se cere lăsarea în pace a creșelor:

Copiii din creșele clujene sunt in pericol. După ce guvernanții au decis trecerea acestora din administrarea primăriilor în cea a Ministerului Educației.

Ce înseamnă acest lucru: reducerea numărului de personal în creșe și doar o asistentă medicală pe toată unitatea. Atenție, vorbim de unități unde merg copii de la 0 la 3 ani.

Cu alte cuvinte, mai puțină grijă pentru copiii noștri. Reducerea programului de lucru la 10 ore. Practic daca trebuie sa ajungi la serviciu la 7 dimineața nu o sa mai ai unde sa lași copilul.

Scăderea salariului pentru personalul din creșă cu 40 la sută, practic riscam sa plece de bunăvoie oamenii care îngrijesc copii cu nevoi specifice vârstei mici: învață să meargă, sa mănânce, să facă la olita, să vorbească etc”, se arată în petiție.

Comentarii Facebook