Miercuri 23 Aprilie

Gafă de proporții a primarului Emil Boc! Face o eroare majoră despre trecutul Clujului. Ce a spus greșit edilul? VIDEO


Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul UBB Cluj, a oferit o declarație eronată despre trecutul orașului, demonstrând o lipsă de precizie în ceea ce privește cronologia evenimentelor istorice.

Edilul a spus din  în fața Bisericii „Sfânta Treime” de pe Strada Bisericii Ortodoxe că până în 1932, când a fost sfințită catedrala mitropolitană din Cluj, această biserică a fost singura și unica biserică a românilor din Cluj.

Declarația primarului conține mai multe inexactități istorice:

În 1932, nu s-a sfințit nicio catedrală mitropolitană, căci, până în anul 2005, Clujul nu a fost sediul niciunei mitropolii, de nicio confesiune. Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul Someșeni al orașului Cluj a fost zidită la mijlocul secolului al XVIII-lea, fiind o biserică greco-orientală (după cum se numeau ortodocșii în Imperiul Habsburgic)

Totodată, Biserica „Sfânta Treime” a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea, ctitorită fiind de negustori greco-orientali care, în ciuda pretenției de azi că ar fi (macedo)români, nu erau percepuți în Cluj ca fiind români, strada pe care se află biserica fiind numită în maghiară „Görögtemplom Utca”, adică strada bisericii grecești; altfel, i s-ar fi spus strada bisericii valahe. De altfel, nici episcopii greco-orientali de la acea vreme nu erau români, ci sârbi.

Dacă ești primar încă de acum mai mult de 20 de ani, nu faci greșeli despre istoria orașului

Biserica „Învierea Domnului” (Biserica Bob), biserica românilor greco-catolici, a fost construită la chiar începutul secolului al XIX-lea, fiind prima biserică românească din interiorul zidurilor orașului Cluj. E evident că există o relație de identitate între Cluj-Napoca și orașul Cluj și, dacă afirmăm, fără vreo limitare, că vorbim despre orașul Cluj, atunci vorbim despre ce se află pe teritoriul său de astăzi.

 Așadar, biserica pe care politicianul Emil Boc a vizitat-o cea mai veche biserică ortodoxă din oraș, aceasta fiind modesta Biserică „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul Someșeni al orașului Cluj. Mai mult,  nu e nici prima biserică românească din interiorul zidurilor orașului Cluj, aceasta fiind Biserica „Învierea Domnului” (Biserica Bob), biserică greco-catolică.


Comentarii Facebook