Funar a depus plangeri penale in cazul placutei lui Nicolae Iorga: "Obraznicia ungureasca nu are limite"


Gheorghe Funar a facut plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca impotriva Primariei si a firmelor care au restaurat statuia lui Matei Corvin.

"Cu ocazia recentei restaurari a grupului statuar Matei Corvin, din Piata Unirii a Municipiului Cluj-Napoca, desfasurata in perioada 2010-2011, lucrare finantata de catre ministerele Culturii din Ungaria si Romania, precum si din bugetul local al municipiului nostru, mai multi angajati de la Primaria municipiului Cluj-Napoca, de la Comisia Zonala a Monumentelor Istorice, de la Ministerul Culturii, de la firma S.C. Utilitas S.R.L. din Cluj-Napoca si S.C. Concefa Sibiu nu au respectat prevederile legale, in special cele din Legea nr.422/2001, republicata, si prin abuz in serviciu au restaurat dupa bunul plac acest monument, sfidand adevarul istoric si cautand sa-i umileasca pe locuitorii romani ai Municipiului Cluj-Napoca, in proportie de peste 80%", se arata in plangerea penala inaintata de fostul primar al municipiului, Gheorghe Funar.

 

Funar considera ca "obraznicia ungureasca" nu are limite si "ura iredentistilor unguri fata de: romani, urmasi ai geto-dacilor, ai Poporului Primordial lasat de Bunul Dumnezeu in Dacia Edenica; Limba Romana, care se trage din limba geto-dacilor, Limba Primordiala; Pamantul Daciei Mari, unde a existat prima civilizatie din Europa si cea mai veche scriere din lume; Drapelul Romaniei, Tricolorul rosu, galben si albastru, mostenit de la geto-daci. Se stie ca, in Ungaria si la unguri, urmasii unui popor barbar, crud, viclean, lacom si prefacut, falsificarea istoriei este politica de Stat! Un astfel de fals se gaseste in grupul statuar Matei Corvin din Municipiul Cluj-Napoca, unde la comanda autoritatilor de la Budapesta, in anul 1902, steagul Moldovei a fost aplecat la picioarele lui Matei Corvin, cu toate ca este arhicunoscut faptul ca in batalia de la Baia impotriva lui Stefan cel Mare, romanul Matei Corvin, cel mai mare rege al Ungariei a fost infrant de catre domnitorul Moldovei", se mai arata in documentul citat.

 

Gheorghe Funar ii acuza pe liderii UDMR ca incearca sa dezinformeze opinia publica prin declaratiile ca placuta a fost reamplasata ilegala de catre Primaria Cluj-Napoca. "Cativa lideri ai U.D.M.R. si niste tradatori ai Neamului Romanesc incearca sa sustina ca reamplasarea placii de bronz pe acest monument s-a facut fara respectarea prevederilor legale. Realitatea ii contrazice. Nici la finalul anului 1992 si nici in urmatorii aproape 20 de ani nici prefectii judetului Cluj si nici alte institutii ale Statului Roman nu au semnalat si nu au sanctionat vreo fapta ilegala", precizeaza Funar in plangerea penala.

 

Dupa restaurarea grupului statuar Matei Corvin au fost incalcate cu intentie prevederile legale, respectiv:

1. A fost furata sau ascunsa bine, poate chiar topita, placa de bronz cu textul lui Nicolae Iorga.
2. Pe soclul statuii lui Matei Corvin nu a fost repusa placa cu textul lui Nicolae Iorga, asa cum obliga Legea nr.422/2001, republicata.
3. Restauratorii au adus modificari statuii lui Matei Corvin si i-au amplasat pe cap o coroana aurita.
4. in apropierea grupului statuar, in zona de protectie istorica, in iarba, au fost amplasate niste plecute (in limbajul unor iredentisti unguri) din bronz cu texte nerelevante inscriptionate in limbile romana, ungara, germana si engleza.  Lipsesc,deocamdata, cele in limbile chineza, indiana si franceza. De remarcat ca, textul scris de Nicolae Iorga apare numai in limba romana, nefiind tradus in limbile ungara, germana  si engleza, pentru ca turistii straini sa nu afle adevarul. Unii  lideri ai U.D.M.R. fac trimitere la textele de pe plecute scrise in limba maghiara, o limba inexistenta. Conform Constitutiei Ungariei, limba oficiala in aceasta tara este limba ungara. Numai la noi, putini unguri, zic ca vorbesc limba maghiara.
5. Au fost cheltuiti inutil, respectiv risipiti, bani publici cu realizarea placilor de bronz ilegale amplasate pe sol, in apropierea grupului statuar Matei Corvin.

Comentarii Facebook