Fostul președinte al României, Ion Iliescu, trimis în judecată în „Dosarul Revoluţiei din 1989”


Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a fost trimis în judecată în Dosarul Revoluției din 1989. Anunțul a fost făcut astăzi de Procurorul General al României, Gabriela Scutea. 

Ion Iliescu se numără printre inculpații din Dosarul revoluției din 1989, dosar ce a mai fost trimis în judecată, dar pe care instanța l-a înapoiat procurorilor pentru o nouă anchetă

Dosarul Revoluţiei din 1989 a fost restituit la Parchetul General pe 10 noiembrie 2021, iar reluarea urmăririi penale s-a dispus pe 21 martie 2022, după ce dosarul a fost restituit fizic de la Curtea Supremă. Procurorul General al României a anunţat că „responsabilitatea penală este pentru persoanele care au dat ordinele şi nu a militarilor care le-au executat”. 

Acuzațiile aduse lui Ion Iliescu

Prin rechizitoriul Secției parchetelor militare nr. 11/P/2014 din data de 29 iulie 2022, în dosarul penal intitulat generic ,,Revoluția română din decembrie 1989” s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului:

Inculpatul Ion Iliescu, în calitate de şef de stat şi de guvern, preşedinte al CFSN şi al Consiliului Militar Superior, cu intenţie, urmărind obținerea legitimității populare, menținerea și consolidarea puterii politice deținute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi  şi-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.

Aceste fapte au avut drept consecințe generarea și amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat și astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.

Aceleași fapte ale inculpatului Ion Iliescu au generat, pentru intervalul 22 decembrie, orele 16.00-30 decembrie 1989, o stare de pericol iminent și grav pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei  civile, de pe întregul teritoriu al României.

Persoanele din dosar, trimise în judecată pentru propagarea demonstrațiilor împotriva regimului comunist

Majoritatea persoanelor trimise în judecată au făcut parte din structurile de conducere politice şi militare ale fostului regim, cu privire la care s-a stabilit că au adoptat măsuri sau au acţionat în vederea reprimării demonstraţiilor împotriva regimului comunist şi a dictaturii lui Nicolae Ceauşescu: Inculpatul Gelu Voican Voiculescu (în calitate de factor decizional politico-militar al CFSN), Inculpatul general Iosif Rus (în calitate de comandant al Aviaţiei Militare) și Inculpatul Ion Iliescu (în calitate de şef de stat şi de guvern, preşedinte al CFSN şi al Consiliului Militar Superior). Cele mai sus prezentate reprezintă evidența cu privire la preocuparea Ministerului Public pentru tragerea la răspundere penală a persoanelor (militari și civili) responsabile de survenirea numeroaselor decese și răniri de persoane în intervalul revoluționar”, se arată în comunicatul Parchetului General. Comentarii Facebook