Fostul ministru al Apărării, clujeanul Vasile Dîncu, oferă Qatarul drept exemplu pentru români: „Qatar este un exemplu pentru noi”


Fostul ministru al Apărării, clujeanul Vasile Dîncu, a venit cu un exemplu inedit pentru poporul român, după călătoria sa în Qatar la Campionatul Mondial de Fotbal. Dîncu a rămas atât de impresionat de tot ce a văzut la mica peninsulă Qatar, situată pe coasta de nord-est a Peninsulei Arabice, încât a zis că și românii ar trebui să ia exemplu de la o țară cu un regim politic autoritar.

Se vorbește foarte mult, în zilele acestea, despre corupția unor politicieni europeni în raport cu politicile de influențare qatareze. Pentru cei care au ajuns în Qatar la Campionatul Mondial de Fotbal poate părea ușor nedrept ca dezbaterea publică din jurul acestui eveniment să fie monopolizată de aspectele negative care au fost descoperite în legătură cu organizarea celui mai important eveniment fotbalistic din ultimii ani. Și asta nu pentru că ar fi de tolerat corupția, ea trebuie pedepsită de cei cu responsabilități în acest domeniu, dar și de instituțiile europene care, poate, au nevoie de proceduri interne mai ferme pentru transparență și responsabilitate, ci pentru că cei care au ajuns aici văd că această țară arată o realitate copleșitoare. 

Qatarul realizează o organizare apropiată de perfecțiune pentru o competiție mondială într-un sport în care țara nu are tradiție, dar pe care a organizat-o cu o precizie de metronom. Suporterii nu sunt înghesuiți ca vitele în țarcuri, așa cum se întâmpla uneori la competiții internaționale, ci sunt tratați cu respect și li se oferă toate condițiile. Planurile de mobilitate de la și înspre stadioane sunt realizate cu o infrastructură imensă, greu de găsit în altă parte. Fotbalul este celebrat pe toate suprafețele publice disponibile, toată țara a devenit un uriaș fan zone. 

Pentru acest eveniment s-au construit cartiere întregi, bulevarde care încă miros a șantier și infrastructuri pentru sport conexe care sigur vor furniza și campioni din Qatar. Lângă stadioane sunt bazine olimpice sau săli de sport cum nu se găsesc nicăieri în lume. 

Poate că o parte dintre aceste lucrări au fost realizate pentru branding internațional, dar partea cea mai importantă ține, cred eu, și de o profundă schimbare culturală. Este vorba despre încurajarea oamenilor să facă sport. Qatarezii vor sa depășească o tradiție austeră și veche, cuplând poporul la cele mai noi bătălii dintre națiuni și competiție cu celelalte țări din golf. 

„Qatar este un exemplu poate chiar și pentru noi, românii”

Când am plecat spre această țară, pe care nu o vizitasem până acum, am avut ceva emoții legate de lipsa de experiență în a gestiona zbuciumul pasionaților de sportul ”rege”. În scurt timp am avut sentimentul că totul se învață, că poți să arzi etape. Din această perspectivă, Qatar este un exemplu poate chiar și pentru noi, românii; poate că nu trebuie să acceptăm ideea că suntem prizonieri ai istoriei. Totul este să vrei, să ai oameni, dar să ai și un proiect. Dacă proiectul este mai slab, este posibil să fie salvat de oameni, dar dacă nu ai nici proiect, iar oamenii de stat sunt slabi, atunci ești chiar condamnat. Qatarul este un exemplu pentru modalitățile în care poți să te proiectezi, ca țară, în viitor. Cu curaj, forța și decizie. Echipa de fotbal a acestei țări nu a câștigat niciun meci la World Cup 2022, dar țara lor a câștigat imens. Respect, Qatar! PS. Nu am călătorit în Qatar pe banii lor, ci m-a împins spre acest eveniment pasiunea mea pentru sportul rege.”, a transmis Vasile Dîncu pe pagina sa de Facebook.

Șantierele morții: 6.751 de muncitori imigranți decedați la construirea stadioanelor pentru Mondialul din Qatar!

Cifre dezvăluite de The Guardian sperie. Potrivit datelor, nu mai puțin de 6.751 de muncitori străini și-au pierdut viața pe șantierele deschise în Qatar pentru construirea stadioanelor și a infrastructurii în perspectiva Mondialului (21 noiembrie - 18 decembrie 2022). 

Șapte arene noi și alte patru renovate, plus șosele, aeroporturi, hoteluri la Doha și împrejurimile capitalei, pe care muncesc două milioane de imigranți în condiții înfiorătoare. Au murit 2.711 indieni, 1.641 de nepalezi, 1.018 veniți din Bangladesh, 824 de pakistanezi și 557 din Sri Lanka. Amnesty International și Human Rights Watch, organizații care luptă pentru protejarea drepturilor omului, cred că numărul persoanelor dispărute pe șantierele morții ar fi și mai mare.

De asemenea, zeci de asociații europene de fotbal au semnat o scrisoare comună în care afirmă că „drepturile omului sunt universale și se aplică peste tot". Aceasta, după ce FIFA a cerut națiunilor care concurează la Cupa Mondială din Qatar să „se concentreze acum pe fotbal", să nu lase acest sport „târât" în „bătălii" ideologice sau politice și să nu „împartă lecții de morală".

Comentarii Facebook