Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros: Fermierii români vor primi cele mai mici compensații de la Comisia Europeană


Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, îi acuză pe cel care conduce acum Agricultura că face numai circ mediatic, iar fermierii nu primesc bani. 

Mesajele publice contradictorii și circul mediatic nu rezolvă situațiile de criză. Asta trebuie să înțeleagă guvernul.

Doar 10 milioane vor ajunge la fermierii români din cele  56 de milioane de euro acordate de Comisia Europeană statelor afectate. Restul vor merge în Polonia (30) și Bulgaria (16).

De ce? Analizați și dumneavoastră. 

În 2 Februarie 2023, când grupuri de agricultori polonezi au blocat circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a protesta faţă de intrarea în Polonia a cerealelor de "slabă calitate" şi care le provoacă pierderi, domnul Daea, ne spunea tuturor că “aproape trei milioane de tone de cereale au ajuns în România, la preţuri mult mai mici, afectând astfel fermierii autohtoni”.

Și ne-a mai zis una înțeleaptă: “ Cu magazii pline și conturi goale nu poți să continui”.

Dar ce să vezi?  în 8 Martie 2023, domul Daea a fost în vamă să verifice personal cerealele din Ucraina și ne-a spus ca totul este în regulă. Deși asociațiile importante ale fermierilor spuneau altceva.

Doar că, după cum domnia sa declară, s-a urcat pe un camion ce venea din Moldova si pleca în Bulgaria.

”Eu am fost în vamă. Eu sunt omul care mă informez până la capăt și nu mă joc cu vorbele. Am fost în vamă, unde am găsit cereale care mergeau în Bulgaria, pentru că am mai auzit că au destinația Bulgaria și rămân aici. Nu există așa ceva, pentru că tirul este sigilat și plătit de un destinatar din țara respectivă, nu poate rămâne pe drum. Am găsit rapiță, floarea-soarelui sau porumb care veneau din Moldova. Am luat un specialist de la ANF, a luat probe și le-a trimis la laborator. Eu am fost acolo, m-am urcat pe tir. Am spus cine sunt și am văzut direct produsul, am vrut să văd cu ochii mei ca să știu despre ce vorbesc și când vorbesc”, ne spunea Petre Daea în emisiunea Agrostrategia. 

Ce să mai creadă cei de la Comisia Europeană? 

Pe de o parte fermierii români strigă de câteva luni cu disperare că cerealele ucrainene au invadat piața românească și le produc pierderi imense, iar pe de altă parte ministrul Daea ne spune că a verificat el în vamă și totul e în regulă. 

De aceea în România vor ajunge cele mai mici compensații de la Comisie, după cum s-a anunțat oficial”, a comentat deputatul Forța Dreptei, Adrian Oros.

Comentarii Facebook