Financial Times: "Vicleanul Băsescu ar mai putea avea câteva cărţi de jucat"



Presa internaţională descrie rezultatul alegerilor legislative drept "o victorie răsunătoare" pentru USL.

Corespondeţii agenţiilor de presă străine, de la Bucureşti, avertizează că incertitudinea politică din România s-ar putea prelungi, deşi acesta ar fi ultimul lucru de care are nevoie în aceste momente ţara noastră.

Agenţia Associated Press scrie că nu este sigur că disputele politice nu se vor termina, chiar dacă guvernul de centru-stânga al României a obţinut "o victorie clară". Rezultatul alegerilor ar putea să inflameze rivalitatea personală dintre cele două principale oficialităţi ale ţării şi să aducă şi mai multe tulburări politice.

Analiştii de la BBC vin cu acelaşi avetisment, comentând că rezultatul alegerilor poate duce la o coabitare politică şi mai complicată decât până acum.

Financial Times a scris pe blogul său, consacrat ţărilor emergente, că pericolul unei crize nu a trecut. "Victoria masivă, previzibilă, a USL, condusă de premierul Victor Ponta, este şi o înfrângere răsunătoare pentru rivalul său, preşedintele Traian Băsescu. Dar ce se va întâmpla acum rămâne neclar, deoarece vicleanul Băsescu ar mai putea avea câteva cărţi de jucat". 

Asupra consecinţelor nefaste ale unei eventuale crize, agenţia France Presse, reluată, între alţii, de Nouvel Observateur, avertizează: "O nouă criză politică este ultimul lucru de care ar avea nevoie România, care are greutăţi să reia o creştere durabilă, avertizează investitorii şi analiştii economici".

Trimisa ziarului spaniol El Pais la Bucureşti remarcă atitudinea conciliantă a premierului Victor Ponta după anunţarea datelor din sondajele exit-poll: "Primul lucru pe care l-a făcut Ponta a fost să proclame că <<viitorul României este în familia europeană>>. (...) El a dat asigurări, de asemenea, că aceasta a fost <<ziua în care a luat sfârşit bătălia politică>>, într-o referinţă la disputa sa persistentă cu Băsescu".

Presa internaţională adaugă că rezultatele alegerilor parlamentare pot fi interpretate şi ca o sancţiune pentru măsurile de austeritate ale fostelor guverne PDL, potrivit antena3.ro

Comentarii Facebook