Sambata 28 Ianuarie

Europarlamentarul Daniel Buda cere investiții ”serioase în sistemele de irigații” pentru a evita o criză alimentară provocată de secetă


Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare durabilă (AGRI) din Parlamentul European, face apel la ”bani noi în agricultură și investiții în sistemele de irigații” pentru a evita în viitor o criză alimentară generată de secetă.  

Combaterea secetei presupune investiții în tehnologii care să permită o gestionare durabilă a apei, iar pentru aceasta este nevoie de bani europeni. Fără bani noi în agricultură și fără investiții serioase în sistemele de irigații ne vom confrunta iar cu acest fenomen în anii următori, riscând să avem o criză alimentară care se va manifesta nu doar prin lipsa alimentelor, dar și prin faptul că vor deveni inaccesibile ca preț”, a atras atenția europarlamentarul în dezbaterea privind combaterea secetei, a incendiilor și a altor fenomene meteo extreme, ce a avut loc în Parlamentul European, la care a luat parte și comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.

Avertismentul lui Daniel Buda vine în contextul în care ”de 500 de ani, Europa nu a mai cunoscut o astfel de secetă ca cea de astăzi, care a generat incendii, a afectat sectorul agricol”.

Seceta, creșterea prețurilor la energie, la îngrășăminte, rămânerea necontrolată a unor cantități însemnate de cereale din Ucraina în țările din Uniunea Europeană, vândute la prețuri neverosimil de mici, pun presiune pe sectorul agricol”, a descris eurodeputatul situația.

Mai mult, acesta a semnalat că ”fermierii din Europa sunt nevoiți să-și închidă fermele din cauza prețurilor de cost, iar cei din sectorul zootehnic sunt nevoiți să își ducă animalele la abator din lipsa furajelor distruse de secetă”.

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a dezbătut alături de reprezentanții Comisiei Europene și Consiliului Uniunii Europene măsurile necesare pentru a sprijini autoritățile locale și regionale în lupta cu seceta și incendiile forestiere care au afectat mai multe țări din UE în această vară și care au avut un impact devastator asupra sectorului agricol.

Această discuție va fi urmată de adoptarea unei rezoluții în acest sens.

logogroup_RO_white-font.jpg

Comentarii Facebook