Luni 27 Septembrie

Emil Boc a spus câte milioane de euro pierde Clujului din cauza guvernului PSD

 

Primarul Emil Boc a explicat că ”țopăiala fiscală” va prejudicia bugetul local al municipiului Cluj-Napoca cu zeci de milioane de euro.

 

De unde rezultă această diminuare. Astăzi, fiecare salariat plătește la stat o cotă unică de 16%. I se reține 16% din salariul brut, care merge la stat. Din tot ceea ce se adună în acest oraș, din partea de 16%, o bună parte din bani se întorc înapoi la municipiu. Din toate salariile plîătite în municipiul Cluj-Napoca și pentru care se plătește cota de 16%, 41,7% din bani se întorc la bugetul local, azi, înainte de modificarea Codului Fiscal. Asta înseamnă un stimulent să atragi investitori ca să ai salarii, iar apoi să ai bani mai mulți la bugetul local. De la 41,7% până la 100% banii merg la București. Marea masă a banilor nu rămâne la Cluj nici acum. 

 

Ce se propune: să scadă cota unică de la 16% la 10%, lucru pe care nu îl contest și este bine să scadă fiscalitatea, doar că nu avem niciun mecanism cert că dacă scade cota de la 16% la 10%, deci se micșorează baza de la care raportăm 41,7% și va rezulta o pierdere majoră, noi vom fi compensați cumva.

 

Pierderea pentru municipiu este de 30 de milioane de euro, fără niciun fel de compensare. Ieri am auzit că ar putea să facă o compensare la cota de 41,7%, dar nu am văzut nimic scris. În concret vom vedea după vot. Scopul este de a lua bani de la marile municipalități, fiind vitregite Bucureștiul, Clujul, Timișoara, după aceea vin municipile Iași, Constanța, Oradea, Brașov și celelalte cu economie puternică. Acești bani sunt luați în sensul că nu se mai dau. 

 

Banii se duc la bugetul central, iar o parte din bani va fi folosită pentru pensii, sănătate și cealaltă parte din bani va fi folosită ca să asigure echilibrul de dezvoltare în alte zone mai sărace ale țării. Nu e suficient că 60% se ducea din primul moment, iar acum se iau și mai mulți bani pentru a merge în alte zone de dezvoltare economică.

 

Guvernul își pune în practică promisiunile electorale pe spatele administrațiilor locale performante, unde există atragere de investiții, locuri de muncă și dezvoltare economică”, a explicat primarul Emil Boc, la Realitatea fm.

 

Boc susține că dacă scad fondurile care se întorc în Cluj-Napoca va fi descurajat să se lupte pentru atragerea de investitori, la fel ca toți primarii din România. ”Acești bani sunt necesari comunității, pentru a se dezvolta și a atrage și mai mulți bani pentru bugetul central. Noi dacă pierdem 30 de milioane de euro va trebui să tăiem de la toate domeniile. Noi pierdem 10% din bani, pentru că bugetul este de 300 de milioane. Noi pierdem cam o treime din bugetul de dezvoltare a Clujului”, a mai spus Emil Boc.

 

Din banii returnați de la București, din cotele defalcate din impozitul pe venit de 16%, se plătesc bursele școlare, culte, sport, evenimente și se asigură investițiile în municipiu.

 

Primarul a spus că este cea mai periculoasă politică să depinzi de un birocrat pentru a fi ajutat cu bani. ”Noi nu cerem bani în plus, ci numai ce ni se cuvine pe lege. Încercarea de a face primarii dependenți de un premier politic este periculos. A fost o perioadă când primarii au fost ținuți captivi unei politici centrale. Guvernele vin și pleacă, dar bugetele nu mai cresc. Tendința în Europa este de descentralizare, nu invers”, a mai spus primarul Emil Boc.

Comentarii Facebook