Marti 31 Ianuarie

Elevii de liceu şi studenţii ar putea fi testaţi antidrog, iar cei care refuză riscă închisoare. Proiect de lege propus de PSD


Un proiect de lege controversat urmează să fie votat în Parlament. Elevii ar putea fi supuși testărilor antidrog chiar în incinta școlii, iar cei care se opun riscă să se aleagă cu dosar penal.

Este un proiect de lege prin care polițiștii vor putea să efectueze controale antidrog inopinate în școli, dar și la evenimente. În cadrul acestor controale, polițiștii vor putea să efectueze teste antidrog elevilor, dar și celor prezenți la evenimente, iar cei care refuză această testare riscă pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani. De asemenea, directorii de școli sau organizatorii de evenimente care încearcă să se opună controalelor riscă și ei o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 1 și 5 ani, spun parlamentarii care au inițiat acest proiect de lege, scrie Antena 3.

Consumul produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive cunoaște o amploare deosebită. Societatea civilă a semnalat numeroase derapaje în școli, licee, universități, în baruri sau cluburi sau la numeroase evenimente organizate în aer liber sau în diverse locații. Pentru stoparea acestui fenomen e nevoie de un plan de măsuri adaptat specificului fiecărei zone de risc și de implementarea unui astfel de plan.

E nevoie de a se asigura și aplicarea unui astfel de plan și de a verifica dacă se respectă, în caz contrar, persoanele vinovate să răspundă din punct de vedere penal. Sunt extrem de importante din perspectiva prevenției și controalele inopinate în astfel de zone, inclusiv testarea cu mijloace omologate. Astfel de controale nu au un cadru legal pentru desfășurarea acestora, fapt pentru care o atare intervenție legislativă este binevenită”, se arată în draftul proiectului.

Acest proiect de lege a fost depus de doi parlamentari ai Partidului Social Democrat, Bogdan Ivan Gruia și Daniel Suciu și, cel mai probabil, acesta va ajunge pe ordinea de zi de la Camera Deputaților săptămâna viitoare. Din ce în ce mai mulți tineri din țara noastră consumă substanțe interzise și nu există un alt cadru legal prin care aceștia să poată fi testați.

Comentarii Facebook