Elevii care lipsesc nemotivat de la școală ar putea rămâne fără alocație! Nu trebuie să depășească acest număr de absențe


Inspectoratele școlare vor fi obligate să transmită agenției teritoriale, în luna martie a fiecărui an și în luna august, situația prezențelor în cadrul cursurilor din școli și licee pentru copiii care beneficiază de alocația pentru susținerea familiei, potrivit ordonanței de urgență, document publicat în Monitorul Oficial.  

Inspectoratele aveau această obligație și până acum, doar că situația trebuia raportată în luna următoare încheierii semestrului școlar.  

Proiectul de ordonanță a fost pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri, potrivit edupedu.ro. 

Această modificare vine la aproape un an de când a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul care a stabilit că anul școlar 2022-2023 este structurat pe module de învățare. Este vorba despre Ordinul ministrului educației nr. 3505/31 martie 2022. 

Ce reprezintă alocația pentru susținerea familiei

Alocația pentru susținerea familiei este o formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în creștere și îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani. 

Acordarea alocației pentru susținerea familiei este în strânsă dependență cu participarea școlară a copiilor de vârstă școlară, cuantumul acesteia diminuându-se în funcție de numărul absențelor înregistrate pe semestrul școlar, scrie în nota de fundamentare. 

Modificarea vine ca urmare a faptului că anul școlar este împărțit pe module, nu pe semestre. 

Aproximativ 14.000 de elevi beneficiază, în acest moment, de alocație pentru susținerea familiei. La nivelul lunii ianuarie 2023, Ministerul Muncii raportează 133.276 de beneficiari. Suma medie pentru această alocație este de 183 de lei. 

Alocația va scădea, sau se va pierde în funcție de numărul absențelor

În cazul în care elevii au absențe de la începutul anului școlar și până la 1 martie anul următor, respectiv în perioada 1 martie și până la 1 august al fiecărui an școlar, atunci suma alocației s-ar micșora cu 20% pentru fiecare copil care ar înregistra un număr cuprins între 10 și 19 absențe și 50% pentru fiecare copil care ar înregistra un număr de 20 de absențe. 

În cazul în care elevul ar avea mai mult de 20 de absențe nemotivate, sau  ar fi în situația de a repeta anul din alte motive decât medicale, elevul ar fi exclus de pe listele beneficiarilor. Alocația se poate solicita și pentru acesta, numai după începerea anului școlar următor, respectiv după începerea intervalului de cursuri ulterior perioadei de diminuare.

Comentarii Facebook