Duminica 28 Aprilie

După tunelurile legendare, forajele la Metroul Clujului au dat de sare. Costurile ar putea crește pe măsură. Ce mai urmează? - VIDEO


Forajele de sol pentru stațiile viitorului metrou arată că în solul Clujului este sare destul de multă. Acest lucru riscă să ducă la creșterea costurilor, așa cum s-a întâmplat și cu podul Porțelanului. 

S-a găsit sare destul de multă, dar nu în toate forajele. Am făcut săpături până la 60 de metri adâncime”, a explicat un angajat al firmei care face forajele geotehnice.

Probele prelevate vor merge în laborator pentru teste. Pe lângă ”sarea destul de multă” s-a găsit o rocă de bază compactă.

Din cauza unui zăcământ de sare, Podul Porțelanului a costat aproape triplu

Podul Porțelanului poate fi dat ca exemplu atunci când vine vorba despre problemele pe care le poate cauza sarea. Acolo, forajele au fost făcute de mântuială și nu s-a depistat inițial zăcământul de sare. Constructorul a lucrat, dar apoi a trebuie să sisteze totul. 

Începute în 2017, lucrările au fost oprite câțiva ani și totul a costat aproape triplu la final. De la 5,7 milioane de lei cât ar fi trebuit să coste Podul Porțelanului, s-a ajuns la 16 milioane de lei până la final.

Rămâne de văzut ce impact asupra Metroului vor avea aceste zăcăminte de sare.

Forajul pentru metrou din Piața Unirii a dus la o descoperire incredibilă! S-a găsit un gol de pământ care confirmă o legendă veche

Firma care face forări pentru metroului Clujul este posibil să fi dat peste faimoasele tuneluri de sub Cluj-Napoca. Descoperirea a fost făcută în Piața Unirii.

Click AICI pentru a vedea VIDEO

În Cluj există o legendă veche care spune că sunt o mulțime de tuneluri subterane și toate duc la biserica Sfântul Mihail.

Saidel Engineering, firmă de foraje geologice cu sediul în București, sapă la Cluj pentru a vedea care este conformația solului. Această companie efectuează foraje geologice în partea de nord-vest a Pieței Principale. 

Potrivit inginerului care efectuează lucrările, conducta cu diametrul de câțiva centimetri pătrunde la aproximativ 45 de metri adâncime în pământ. Ei bine, inginerii nu au remarcat până acum vreo descoperire arheologică, dar au fost surprinși când au găsit brusc un gol la o adâncime de câțiva metri, urmat din nou de pământ solid.

Potrivit inginerului, s-ar fi putut găsi un fel de tunel, dar excavarea acestei posibile structuri subterane nu face parte din munca lor.

Metroul Clujul costă pe hârtie 13 miliarde de lei

Magistrala I de metrou din Cluj-Napoca a ajuns de la 10,11 miliarde de lei la 13,69 miliarde de lei, conform noilor indicatori prevăzuți într-un document publicat luni pe site-ul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI).

Din această valoare, construcția și montajul costă 9,276 miliarde de lei. Eșalonarea investiției urmează să se realizeze pe parcursul a opt ani.

Partea bună este că Ministerul Transporturilor își asumă investiția, deci teoretic ar trebui să fie finanțare, deși acum sunt alocați numai 1,5 miliarde de lei (300 de milioane de euro).

Comentarii Facebook