După proiectul de la Cluj, cărțile de identitate electronice devin obligatorii pentru toți românii. Care sunt schimbările anunţate de autorităţi


Noile cărți electronice de identitate devin obligatorii pentru toți cetățenii din România, iar autoritățile anunță că aceste documente vor fi emise până la finalul acestui an. 

Până la finalul acestui an, cetățenii României vor avea cărți de identitate cu cip, fiind un proiect scos în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne. „Tehnologiile au avansat foarte mult de la momentul punerii în circulaţie a acestui document, astfel încât era momentul să trecem la noile documente electronice”, a declarat Cătălin-Aurel Giulescu, chestor de poliţie, potrivit Antena 3 CNN.

Astfel, locul naşterii nu va mai fi trecut pe noile cărţi de identitate, ci va fi stocat pe cipul buletinului. De asemenea, adresa de domiciliu va rămâne inscripţionată, dar nu va mai fi notată şi pe verso.

Totodată, cei care nu doresc să aibă un buletin cu cip, pot opta pentru o carte de identitate simplă. „Odată cu extinderea la nivel național, vom pune în circulație și o carte de identitate simplă, care nu are suport de stocare electronică”, a mai adăugat Cătălin-Aurel Giulescu. 

În prezent, costul eliberării unei cărți de identitate noi este de 67 de lei, iar statul s-a angajat să suporte această sumă. Proiectul a fost lansat deja la Cluj, iar autorităţile şi-au propus ca, până la finalul anului, să elibereze aceste documente electronice pentru toţi locuitorii României.

Citește și: Au fost emise peste 5.200 de buletine cu cip până acum, la Cluj. Când vor fi eliberate cardurile în București și în marile orașe


Urmăriţi-ne

Comentarii Facebook