Joi 9 Februarie

Au fost emise peste 5.200 de buletine cu cip până acum, la Cluj. Când vor fi eliberate cardurile în București și în marile orașe


Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat că peste 5.200 de cărți electronice de identitate au fost emise, în cadrul proiectului-pilot derulat la Cluj-Napoca, iar anul viitor proiectul va fi implementat și în București, dar și în alte mari orașe din țară. 

Ţinta autorităţilor este ca, până în anul 2026, să fie între cinci şi opt milioane de cetăţeni care să aibă carte electronică de identitate.

Lucian Bode a declarat că noua carte de identitate va permite posesorilor autentificarea în sistemele informatice ale instituţiilor publice sau private, facilitând accesul cetăţenilor la multiple servicii electronice din diverse domenii şi având „efecte majore în simplificarea relaţiei cu autorităţile publice”.

Este evident că transformarea digitală nu poate fi limitată la simpla eliberare a unui card de identitate, ci este imperativă crearea unui întreg ecosistem care să stimuleze adoptarea şi utilizarea cărţii electronice de identitate prin dezvoltarea serviciilor publice electronice şi a infrastructurii IT&C capabilă să livreze şi să susţină servicii în regim de înaltă disponibilitate, accesibilitate şi securitate”, a adăugat ministrul, potrivit News.ro

Conform acestuia, deja există un proiect-pilot care este implementat în municipiul Cluj-Napoca şi în cadrul căruia 5.287 de cărţi de identitate electronice au fost deja emise.

Până în vara anului viitor vom extinde la nivel naţional emitere cărţii electronice de identitate. Astfel, estimăm că la nivelul municipiului Bucureşti, în intervalul iunie-iulie anul viitor, vom avea implementat, vom începe să implementăm acest proiect, iar continuarea extinderii la nivelul marilor municipii se va realiza în a doua parte a anului 2023. Finanţare avem – 200 de milioane de euro - iar ţinta noastră este între 5 şi 8 milioane de cetăţeni care să deţină cartea electronică de identitate până la finalul anului 2026”, a mai afirmat Lucian Bode. 


Comentarii Facebook