Dragnea, direct favorizat de OUG pe legile justiției. Un procuror din dosarul Tel Drum, dat afară din DNA

 

Liviu Dragnea ar fi un prim beneficiar al noii Ordonanțe adoptate, luni, de Guvernul Dăncilă, care modifică legile Justiției.

 

Prin noua ordonanță, Guvernul Dăncilă a majorat la 10 ani vechimea necesară pentru procurori pentru a activa în DNA sau DIICOT. Unul dintre magistrații care ar putea fi afectați de noua prevedere este procurorul Alexandra Carmen Lancranjan, care a instrumentat dosarul Dragnea-Tel Drum și care are o vechime în magistratură de 8 ani.

 

Judecătorul Cristi Danileț a explicat că unele puncte din noua ordonanță de urgență sunt date ”în mod expres pentru îndepărtarea unor procurori din cauze sensibile”.

 

Noua Ordonanță are o prevedere potrivit căreia procurorii din DNA care nu îndeplinesc noile condiții se vor întoarce la parchetele de unde provin. Este dată în mod expres pentru îndepărtarea unor procurori din cauze sensibile. În mod normal, o astfel de prevedere ar trebui să se aplice numai de la viitoarea numire, nu și în cazul dosarelor aflate în lucru. Pot spune că sunt efecte retroactive. După părerea mea, Ordonanța are dispoziții profund neconstituționale”, a spus Cristi Danileț, conform Realitatea.net.

 

Proiectul inițial al OUG trimis, vineri, la CSM, prevedea o vechime de minimum 8 ani pentru ocuparea unui post la DNA și DIICOT, dar Tudorel Toader a anunțat, luni dimineață, că termenul a fost majorat la 10 ani.

 

”Atât la DIICOT, cât și la DNA, crește vechimea în profesie pentru a putea accede, la 10 ani”, a spus Toader, după ședința de Guvern. Mai mulți procurori din cadrul DIICOT și DNA nu au această vechime și sunt obligați să își facă rapid bagajele.

Comentarii Facebook