Dosarul din Uniunea Tineretului Comunist (UTC) al președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, publicat de subprefectul de Cluj


Președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, a fost membru al UTC, iar dosarul acestuia a fost publicat acum de subprefectul de Cluj, Zoltan Gyorke. Acesta publicase anterior și dosarul lui Valentin Cuibus, candidat al PSD la funcția de primar al Clujului. 

Uniunea Tineretului Comunist a fost cea mai importantă pepinieră de cadre a Partidului Comunist Român. Primul secretar general al U.T.C. de după 23 august 1944 a fost Nicolae Ceauşescu. Uniunea Tineretului Comunist era condusă de un Comitet Central şi compusă din mai multe compartimente, printre care și Secţia Cadre. Lucrătorii acesteia întocmeau dosarele personale ale nomenclaturii uteciste și asigurau promovarea în funcţiile de conducere. Document. Dosar de cadre – Pop Ioan Aurel (Arhivele Naționale, Fond C.C. al U.T.C. – Secţia Cadre, Dosar P/15)”, scrie Zoltan Gyorke, pe Facebook.

Ioan Aurel Pop, fostul rector al UBB Cluj, a devenit membru al UTC în 1969. Acesta a început să primească funcții politice în cadrul UTC încă din liceu. 

Ca student, pe lângă interesul deosebit ce l-a manifestat în pregătirea lui, a desfășurat și o susținută activitate obștească. A fost secretar al ASC (n.r. Asociația Studenților Comuniști), vicepreședinte pentru probleme politico-ideologice în Consiliul UASC pe Universitate, reprezentant al studenților în Consiliul profesoral al facultății”, reiese din dosarul de cadre al președintelui Academiei Române. 

Comentarii Facebook