Doi foști parlamentari PDL, în conflict de interese. Și-au angajat soția și un frate la cabinet

 

Doi foști parlamentari PDL sunt acuzați că în perioada 2008 - 2012 și-ar fi angajat soția și un frate la cabinetul parlamentar.

 

Călian Petru:

 

Fost deputat

 

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

 

În calitate de deputat, a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care și-a angajat soția în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispozițiile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003.

 

În baza contractului civil încheiat, soția sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 61.512 Lei.

 

GIURGIU MIRCIA

 

Fost deputat

 

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

 

În calitate de deputat, a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care și-a angajat fratele în funcția de șofer în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispozițiile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003.

 

În baza contractului civil încheiat, fratele său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 13.975 Lei.

 

Agenția Națională de Integritate a depistat un număr de 32 de parlamentari care sunt în conflict de interese, dar în cazul a 28 de membri ai Parlamentului, a intervenit termenul de prescripție de 5 ani pentru conflictul de interese de natură penală, așa cum este prevăzut la art. 301 din Codul Penal.

 

Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:

 

art. 70 și 71 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative; Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitatea, integritatea, transparenţa deciziei şi supremaţia interesului public”;

 

art. 301 din noul Cod Penal al României, potrivit căruia „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

 

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

Comentarii Facebook