DNA cere ridicarea imunității lui Cîțu și a foștilor miniștri Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă pentru achiziție supraevaluată de vaccinuri anti-COVID


Procurorii DNA au cerut Președinției și Senatului să încuviințeze începerea urmăririi penale față de trei persoane care aveau calitatea de demnitari într-un dosar legat de achizițiile de vaccinuri în pandemie. Este vorba despre fostul premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. 

Conform anunțului oficial al DNA, cei trei sunt acuzați că ar fi cumpărat în plus față de cantitatea existentă și necesară peste 52,8 milioane de doze de vaccin Pfizer și Moderna, în valoare de peste un miliard de euro.

DNA a anunțat joi printr-un comunicat de presă că a transmis procurorului general, în vederea sesizării președintelui României și Senatului, referatul pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane, pentru infracțiunile de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv, complicitatea.

În comunicatul DNA nu este precizat niciun nume, menționându-se că este vorba despre trei persoane care făceau parte din Guvernul României.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că este vorba despre Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu. În cazul lui Florin Cîțu, Senatul este cel care trebuie să încuviințeze ridicarea imunității, iar în cazul foștilor miniștri USR ai Sănătății este nevoie de încuviințarea președintelui României.

Conform procurorilor, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea a peste 23 milioane persoane, ar fi fost achiziționată în plus cantitatea de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

Florin Cîțu a fost premierul României și președintele PNL la nivel național, fiind puternic susținut de PNL Cluj și de Emil Boc, atunci când a fost dat jos din funcția de lider al liberalilor, Ludovic Orban. Emil Boc a susținut puternic ”Echipa câștigătoare” a lui Cîțu, pe care apoi l-a abandonat în ”ploaie”, când președintele Klaus Iohannis s-a supărat pe el și l-a schimbat cu Nicolae Ciucă. Primarul Emil Boc și liberalii clujeni nu au mișcat un deget pentru a-l susține pe Cîțu.

Implicarea Grupului de la Cluj în lupta pentru conducerea PNL a venit pe fondul unor relații foarte proaste pe care Emil Boc și ai lui o aveau cu Ludovic Orban. Aceștia au profitat și de faptul că Klaus Iohannis nu-l plăcea deloc pe președintele de până atunci al PNL, Ludovic Orban, pentru a declnașa atacul.

Comentarii Facebook