Deputatul Mircia Giurgiu propune marcarea cu buline a ziarelor tabloide!


Deputatul Mircia Giurgiu va initia un proiect de lege prin care sa fie marcate ziarele tiparite si cele on-line cu buline de restrictionare a citirii, dupa modelul folosit in televiziune, pentru a proteja minorii.

"Voi initia un proiect de lege care prevede marcarea cu buline a ziarelor tiparite si a celor on-line in vederea restrictionarii citirii lor de catre minori, pentru protejarea acestora. E un sistem similar cu cel de la televiziune, unde situatia este reglementata prin normele CNA, dar care, in cazul presei scrise, a scapat de sub control. Copiii care citesc ziare, in forma tiparita sau pe internet, trebuie sa fie cumva feriti de a vedea poze indecente sau socante, care sunt la liber", a declarat deputatul Mircia Giurgiu.

Parlamentarul a mai precizat ca ziarele, in special tabloidele, dar si site-urile lor si ziarele exclusiv on-line, sunt pline de poze indecente, inclusiv pe prima pagina, in care abunda subiecte despre sex, cu pozele aferente.

"Este nevoie de responsabilitate din partea adultilor pentru ca aceste ziare ajung si pe mana copiilor. Un copil de 10 ani vede pe masa ziarul cumparat de tatal sau unde se vorbeste explicit despre sex iar pe prima pagina troneaza color o femeie goala. Ori copilul intra pe site-ul unui ziar sa citeasca o stire despre sport, si da peste un colaj de poze cu pozitii sexuale. Sau poze de la o sinucidere unde se vede explicit un spanzurat cu limba scoasa ori de la un accident socant in care soferul este scos prin parbriz cu creierii pe capota. Nu cred ca e normal asa ceva", a mai afirmat Giurgiu.

Deputatul clujean vine cu propunerea ca aceste publicatii sa fie marcate cu buline care impun restrictii de citire tinerilor sub 16 sau 18 ani. In proiectul de lege se specifica faptul ca pot fi marcate doar unele articole sau pagini din ziare.

"Este nevoie de astfel de masuri pentru copiii nostri. Vazand bulina de avertizare, si parintii vor deveni mai responsabili, iar copiii vor fi protejati de astfel de imagini", a completat deputatul Mircia Giurgiu.

Parlamentarul va initia o serie de consultari cu Clubul Roman de Presa si cu alte organizatii profesionale de presa din Romania pentru a analiza propunerea sa legislativa. Proiectul de lege ar urma sa fie depus in Parlament pana la sfarsitul lunii mai 2011.

Comentarii Facebook