Curtea Constituțională: Românii din străinătate nu apar pe listele electorale permanente

 

Cetăţenii români care au domiciliul în strpinătate nu trebuie înscrişi pe listele electorale permanente, având în schimb dreptul de a vota în mod liber în străinătate pe liste electorale suplimentare.

 

Potrivit Curții Constituționale, cetățenii români cu domiciliul în străinătate nu intră în calcularea cvorumului, ei nefiind incluși în listele electorale permanente. ”Curtea reţine că în urma adoptării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.97/2008 (….) a fost abrogată teza a doua a art.26 alin.(1) din Legea nr.35/2008, text care prevedea că „listele electorale permanente ce cuprind cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate se întocmesc de către Autoritatea Electorală Permanentă şi vor sta la baza delimitării secţiilor de votare ce vor fi organizate în străinătate”. Aşadar, Autoritatea Electorală Permanentă nu mai întocmeşte asemenea liste, cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate având în schimb dreptul de a vota în mod liber în străinătate pe liste electorale suplimentare (…) Raţiunea pentru care aceşti cetăţeni nu sunt înscrişi în listele electorale permanente rezidă în faptul că nu au domiciliul în ţară astfel încât numărul acestora nu poate influenţa cvorumul legal de participare la referendum, respectiv majoritatea persoanelor înscrise pe listele electorale permanente”, se arată în motivarea publicată de Curtea Constituțională, conform realitatea.net.

 

Băsescu este contrazis de această precizare a CCR. ”Eu fac un ultim apel la aceşti oameni: să respecte legea şi Constituţia României. Legea de alegere a preşedintelui, Legea referendumului, când vine vorba despre destituirea preşedintelui, Constituţia României, Articolul 81, alineatul 2, spun exact ce înseamnă listă electorală. Nu mai umblaţi la, nu mai umblaţi la diaspora să vedeţi cum este. Oricine este deţinătorul unui CNP românesc, cu un buletin expirat sau nu, cu un paşaport exporat sau nu, are dreptul să se afle în lista electorală, pentru că până în ziua alegerilor, inclusiv, actul lui de identitate poate fi validat, iar cvorumul, când vine vorba despre alegerea sau destituirea preşedintelui este format din toţi cetăţenii cu drept de vot, pe care România îi are, indiferent unde ei locuiesc”, a afirmat duminică Traian Băsescu.

Comentarii Facebook