Criză în sectorul creşterii porcilor: Astăzi se produce 1 kg de carne cu 1,25 Euro şi se vinde cu 0,78 Euro

 

Parlamentului European a avut loc o dezbatere legată de dificultăţile pe care le traversează sectorul creşterii porcilor la nivel european, pe fondul lipsei piețelor de desfacere.

 

Agricultura la nivel european trece prin momente extrem de dificile, generate de embargoul impus de Federaţia Rusă, dar şi de imposibilitatea găsirii de noi pieţe. Sectorul creşterii porcinelor este extrem de afectat. Astăzi se produce 1 kg de carne cu 1,25 Euro şi se vinde cu 0,78 Euro. Această situaţie este intolerabilă, în condiţiile în care, preţul cărnii la raft nu a suferit modificări corelative întrebându-ne, nu doar în mod retoric, pentru cine muncesc fermierii? Cu siguranţă nu pentru consumatori.

 

Recentele măsuri luate de Comisie pentru sprijinirea acestui sector, şi anume depozitarea privată, chiar dacă este superioară schemelor enterioare, nu este suficientă pentru a stabiliza preţurile şi pentru a ajuta crescătorii de porci”, precizează europarlamentarul clujean Daniel Buda.

 

În unele state membre, această schemă s-a dovedit a fi ineficientă, fie că vorbim de Franţa sau România, dat fiind faptul că pur şi simplu nu există suficiente spaţii pentru depozitarea privată. Comisia ar trebui să identifice noi mecanisme de sprijin a acestui sector şi să se asigure că banii alocaţi ajung într-adevăr acolo unde trebuie. De asemenea, solicit Comisiei Europene să îşi reconsidere poziţia faţă de porcul românesc, crescut într-un teritoriu liber de pestă porcină clasică de aproape 8 ani şi să permită comerţul liber cu aceştia în spaţiul european. 

 

Este inadmisibil ca România să îşi fi îndeplinit toate obligaţiile sanitar-veterinare, iar funcţionarii din cadrul Comisiei Europene să nu îşi facă timp să analizeze această situaţie şi să o deblocheze”, a mai spus europarlamentarul Daniel Buda.

Comentarii Facebook