Duminica 28 Aprilie

Consiliul Județean Cluj încearcă să dea vina pe o fermă de pui de la Aiton, pentru mirosul de gunoi și canal din Cluj-Napoca


Oficialii Consiliului Județean Cluj s-au deplasat la Aiton, târându-i după ei mai mult forțat și pe cei de la Agenția de Protecție a Mediului Cluj și de la Garda de Mediu Cluj, în încercarea de a-și salva imaginea în scandalul mirosului infernal de gunoi și ”rahat”, care a afectat Clujul zilele trecute. 

Conform primarului din Aiton, ”orășenii” s-au prezentat în comună la ferma Transavia, care funcționează acolo de 11 ani, și ar fi lansat acuzații. 

Adevărul la fața locului este că cei de la ferma de pui au adunat 200 de tone de găinaț, pentru a fertiliza 3000 de hectare de teren agricol, unde în fiecare an este crescută iarbă pentru păsări. 

Comuna Aiton este la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, ceea ce face aproape imposibil ca mirosul să ajungă până în oraș, a precizat un expert de mediu, apropiat de ancheta declanșată. 

Comuna Aiton este la 20 de kilometri de Cluj-Napoca. Este relief și sunt păduri. Este imposibil să fi ajuns mirosul la Cluj și să nu se simtă în satele Rediu, Gheorgheni sau în comuna Feleacu, care sunt între Aiton și Cluj-Napoca!

Cei de la Transavia fertilizează terenul agricol cu găinaț, dar fac asta în fiecare an, de 11 ani. Din ziua luni s-au aplicat mai multe zeci de tone pe terenul de acolo, dar e o cantitate infimă ca să cred că a venit mirosul de acolo până în Iris, Mărăști și să nu se simtă în Feleacu”, a precizat sursa citată.

În plus, autoritățile locale de mediu primesc sesizări din partea clujenilor încă de acum o săptămână, prin care se reclamă mirosul de deșeuri din Mărăști și Someșeni. Acest detaliu arată că mirosul de gunoi provine de la rampa Supercom, de lângă Pata Rât, așa cum a stabilit comisia care a făcut teste marți, 29 august.   

Primarul comunei Aiton, Nicolae Făgădar, a confirmat că s-a făcut un control, dar a râs de ideilor celor de la ”oraș”. 

Nu am de unde să știu dacă a venit mirosul până la Cluj, dar la noi de 11 ani se pun dejecții peste teren. Aici se simte miros înțepător de deșeu de găină, dar atât! Poate a ajuns până Budapesta, ce știu eu!

Hai să fim serioși! Ei azi împrăștie pe teren și mâine îl ară. Se face asta de 11 ani. Se lucrează în jur de 300 de hectare. Oamenii din Aiton știu ce se întâmplă. Nu cred că este posibil să fi ajuns mirosul la 20 de kilometri de aici. Asta se întâmplă de 11 ani și până acum nu s-a simțit nimic, niciodată?”, s-a întrebat primarul.

Nicolae Făgădar a precizat că cei care au participat la control aveau păreri diferite. 

Părerile lor a fost împărțite. Cei de la Agenția de Protecție a Mediului și Garda de Mediu Cluj au spus că este gunoi de pasăre și nu afectează sănătatea. Au zis că mirosul acesta nu a ajuns la Cluj, că în oraș era un alt miros Cei la Consiliul Județean Cluj au zis că e mirosul de la Cluj. O țineau sus și tare că mirosul de aici s-a dus până la Cluj”, a mai spus Făgădar.

Până la urmă ”cei de la oraș” au plecat cu coada între picioare. 

Influența politică în acest scandal se simte mai tare decât mirosul de ”rahat” și gunoi de la rampa Supercom. Până acum nimeni nu a fost amendat, cu toate că tot orașul a fost intoxicat câteva zile cu o putoare de nedescris. Acest lucru ridică semne de întrebare!

Dacă ar fi după cei de la Consiliul Județean Cluj, am putea să ne așteptăm să nege și că a mirosit vreodată în oraș, dar sunt zeci de mii de mărturi ale clujenilor care îi contrazic. 

Pe de altă parte, șeful Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, declara marți, 29 august, că nu mai are nicio implicare în problema gunoiului menajer, dar angajații din subordine îl contrazic, după numai 24 de ore, pentru că merg în control la Aiton, pentru a găsi problema mirosului de gunoi la 20 de kilometri de Cluj-Napoca. Rampa de gunoi administrată acum de Supercom a fost construită de Consiliul Județean Cluj și lumea a arătat cu degetul spre Alin Tișe pentru mirosul din oraș. Dacă s-ar găsi ”vinovatul” la Aiton ar fi perfect pentru unii!

Noaptea minții! Supercom spune că mirosul de rahat din Cluj nu e de la Pata Rât: ”Ei nu simt mirosul, dar noi simțim mirosul de canal!”

Comentarii Facebook