Consilierul local Alexandra Oană: Piețele agroalimentare se închid, iar supermarketurile vor fi mai aglomerate - VIDEO


Consilierul local Alexandra Oană a fost în Piața Hermes și a discutat cu producătorii. Piața urmează fie închisă în interior, iar oamenii vor fi puși să vândă afară, în frig.

Am stat de vorbă de dimineață cu comercianții din Piața Hermes despre decizia închiderii piețelor și mutarea lor în aer liber.

Cel puțin în privința Pieței Hermes aceasta decizie pare nejustificată: piața dispune de 3 intrări și permite organizarea de culoare intrare - ieșire, există posibilitatea plății prin POS, tarabele sunt deja distanțate, numărul de cumpărători ce se află concomitent în incinta pieței poate fi controlat, acestora li se poate verifica temperatura la intrare și, spre deosebire de supermarket-uri, aici nu le este permis să atingă marfa. 

Pe bună dreptate, cei 30 de comercianți din Piața Hermes se întreabă care este diferența între activitatea desfășurată de ei și ce se întâmplă într-un supermarket. 

De asemenea, decizia mutării pieței în aer liber, în zona parcării mai degrabă decât să ofere un răspuns problemele lor nu face decât să ridice și mai multe întrebări și neliniști: cum vor putea lucra afară atâtea ore în timpul sezonului rece și cum își vor feri marfa perisabilă de îngheț. 

Sunt solidară cu producătorii locali și solicit o reanalizare a deciziei închiderii piețelor, decizie care, în acest moment, pare pripită, insuficient fundamentată și neadaptată condițiilor specifice din fiecare comunitate. 

Răspunsul nu e să închidem, rând pe rând, instituții și servicii cheie pentru societate, ci să îmbunătățim felul în care se respectă regulile. 

Piețele pot fi reorganizate astfel încât să nu fie un pericol mai mare pentru siguranța oamenilor decât mersul la supermarket. Putem, la nivel local - și trebuie să o facem - să asigurăm paza la intrarea în incinta piețelor, să limităm numărul cumpărătorilor prezenți în același timp în piață, să verificăm temperatura la intrare, să asigurăm marcaje și fluxuri intrare - ieșire, să sprijinim investiția în POS-uri astfel încât plata să se poată face cu cardul. 

De asemenea, în condițiile în care distanțarea socială este prima regula pentru prevenire a răspândirii virusului soluția este să păstrăm cât mai multe puncte de aprovizionare deschise, nu să restrângem opțiunile oamenilor și să îi direcționăm spre aceleași locații ce inevitabil se vor aglomera. 

Închizând piețele nu facem decât să punem și mai multă presiune pe supermarket-uri și, pe termen lung, să creăm niște comportamente de cumpărare din marile lanțuri de magazine, mai degrabă decât de la producătorii autohtoni.

Și poate cel mai important, astfel de măsuri nu trebuie impuse în bloc la nivelul întregii țări și nici măcar la nivelul unui întreg oraș, indiferent de contextul local, ci adaptate de la oraș la oraș, de la cartier la cartier, de la piața la piața. 

Acolo unde regulile se respectă piețele trebuie să rămână deschise”, a comentat Alexandra Oană.

Comentarii Facebook