Consilierul Axente Husar de la PP-DD Cluj îşi plătea informatorul pentru informaţiile "valoroase"

 


Consilierul judeţean Axente Husar, vicepreşedinte al Partidului Poporului, filiala Cluj, neagă că ar fi făcut poliţie politică dar este contrazis de dosarul  existent la CNSAS. Husar, scrie EvZ.ro, a fost ofiţer de securitate la Direcţia Securităţii Statului Turda, ocupându-se în mod direct de cultele religioase neoprotestante.

 

Axente Husar se ocupa în mod direct de informatorii care adunau date despre Martorii lui Iehova. De câteva ori, maiorul  Husar l-a şi plătit pe unul dintre informatori cu sume importante de bani pentru activitatea depusă în deconspirarea celor care complotau împotriva  statului. Husar s-a ocupat şi de cazul celebrei disidente anticomuniste Doina Cornea şi transmitea informaţiile adunate de la informatorii din Turda, care intrau în contact cu aceasta.


Documentele care dovedesc ca vicele de la Partidul Poporului Cluj a fost un securist notoriu provin din dosarul de informator al presedintelui Asociatiei Revolutionarilor din Turda, Vasile Salagean, recrutatat in anul 1975, sub numele de cod Vlaicu.


 

Cornea era un obiectiv important şi la Turda

Într-o notă informativă din data de 23 septembrie 1988, locotenentul major Husar raporta că a primit de la informatorul „Vlaicu" o notă informativă despre persoanele care ascultau Radio Europa Liberă şi care încercau să intre în contact cu Doina Cornea. ”Vă informez că nu demult am auzit că cei de la Europa Liberă au citit o scrisoare deschisă şi semnată de profesorii Doina Cornea şi de încă alţi 13 din judeţul Cluj”, se arată în documentul citat.


Pe această notă informativă, ofiţerul Husar i-a trasat informatorului Vlaicu de ce anume trebuie se ocupe în continuare. ”Am instruit sursa să ne  informeze în continuare cu orice aspecte legate de acest caz şi alte comentarii, stări de spirit”.

 

 

Securistul Husar işi lăuda informatorul

Informatorul Vlaicu, pe numele lui real Vasile Sălăgean, preşedintele Asociaţiei Revoluţionarilor din Turda, a fost un informator zelos plătit generos de Securitate pentru delaţiunile sale.


Numele lui Axente Husar apare în lista ofiţerilor de securitate care l-au plătit pe ”Vlaicu” cu sume de bani cuprinse între 200 şi 400 de lei. Evidenţa recompenselor colaboratorului ”Vlaicu” indică faptul că acesta a fost plătit în intervalul 31 iulie 1975 - 17 martie 1989, de nouă ori.


Sârguinţa informatorului de a-i vinde pe membrii cultului Martorii lui Iehova a fost notată chiar de către securistul Husar. Într-o notă raport din anul  1987, ofiţerul Husar arăta că informatorul Vlaicu este ”serios” şi ”sincer”. ”De la data ultimei analize, 10 august 1986, informatorul Vlaicu a furnizat un  număr de nouă materiale scrise, de valoare operativă bună, în primul rând referitoare la stări de spirit. Datele verificate s-au lucrat prin alte surse sau  personal de către ofiţer, reieşind că sursa este sinceră şi ataşată organului nostru”, nota ofiţerul Husar, devenit politician la Partidul Poporului, in  raportul său.

 

 

Nu îşi neagă trecutul securist

Consilierul judeţean de la Partidul Poporului Cluj, Axente Husar, a negat că a făcut poliţie politică, menţionând că a fost ofiţer de securitate, iar  ulterior a lucrat la SRI, şi că a activat pe probleme economice şi niciodată în probleme de urmărire a disidenţilor. Realitatea de la CNSAS îl contrazice pe fostul securist.


Husar a mai spus că nu îi este ruşine că a fost ofiţer de Securitate şi că, în perioada în care a fost activ, a lucrat la Direcţia a II-a a Securităţii, pe probleme economice.

 

 

Comentarii Facebook