Conferențiar universitar la UBB Cluj, despre plagiatul ministrului Cîmpeanu: „Mergem în fața studenților noștri, umili și rușinați”


Tot mai jos, tot mai rușinos: Imaginea universității românești este din nou terfelită. Iar noi, ceilalți, trebuie să mergem de luni în fața studenților noștri, umili și rușinați de ministrul nostru, și să le spunem să fie integri, să fie cinstiți, să nu copieze și să nu inventeze scrisori mincinoase de justificare a furtului. Asta dacă nu vor să ajungă miniștri”, scrie, într-o postare pe Facebook, Ciprian Mihali, conferențiar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Luni, 3 octombrie, cele mai multe universități încep cursurile din anul universitar 2022-2023, scrie Edupedu.

Ciprian Mihali a reacționat pe rețeaua de socializare după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a publicat o scrisoare prin care profesorul Ioan Pleșa, unul din autorii cursului universitar plagiat de el, susține că ar fi considerat „oportun” și „necesar” ca Sorin Cîmpeanu „să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat și pe care l-am perfecționat împreună cu domnia sa, vreme de 15 ani”.

Tot mai jos, tot mai rușinos

Ministrul, rectorul, profesorul, președintele și academicianul Sorin Cîmpeanu stabilește un nou standard negativ în redefinirea eticii și integrității academice.

Într-un prim moment, plagiatul era descoperit public, iar victimele lui se revoltau și denunțau furtul intelectual (Bogdan Licu plagiindu-l pe Cristi Danileț).

În al doilea moment, plagiatul era descoperit public, dar victimele lui renunțau la orice acțiune (profesorii lui Victor Ponta, furați de către dottore, dar decizând să nu facă nimic).

Dar vine al treilea moment, climaxul lipsei de etică, la care nu ne-am fi putut gândi niciodată: profesorul plagiat îi este veșnic recunoscător plagiatorului că l-a furat (Ioan Pleșa într-o presupusă scrisoare de mulțumire către Sorin Cîmpeanu).

Cu fiecare moment, universitatea românească s-a prăbușit câte puțin. De fiecare dată, profesorii și rectorii înrolați politic (Tudorel Toader, Adrian Năstase, Marilen Pirtea) au ales să-i apere pe plagiatori și să ignore furtul intelectual: universitățile din Iași, București, Timișoara, se așază frumos la rând pentru a ridica la rang de artă frauda academică.

Ce urmează? 

Pentru universitatea românească urmează cu siguranță vremuri tulburi. Tăcerea unei mari părți a corpului academic – care devine astfel, chiar și fără voia lui, părtaș la aceste fărădelegi – e un semn foarte negativ pentru ce ne așteaptă. 

În ce privește povestea lui Sorin Cîmpeanu, el știe că dacă cedează acum, pierde enorm (din ce și-a propus singur sau împreună cu cei apropiați lui). De aceea, precum în cazurile Ponta, Licu sau Ciucă, va urma un lung război hibrid, în așteptarea unei „decizii a forurilor competente”. Ceea ce va permite regruparea forțelor și lansarea de contraatacuri din zona puterii înspre societatea civilă sau opoziție. 

Până la urmă, finalul va fi totuși același: nimeni nu rezistă la nesfârșit în posturi importante, interne sau externe, cu un asemenea parcurs degradant. Iar atunci lipsa lui de rușine va deveni rușinea noastră, a tuturor, pretutindeni în lume.

Dar, așa cum spuneam, până atunci, imaginea universității românești este din nou terfelită. Iar noi, ceilalți, trebuie să mergem de luni în fața studenților noștri, umili și rușinați de ministrul nostru, și să le spunem să fie integri, să fie cinstiți, să nu copieze și să nu inventeze scrisori mincinoase de justificare a furtului. Asta dacă nu vor să ajungă miniștri, desigur.

De luni, în grevă japoneză.”, se arată în mesajul publicat de Ciprian Mihali pe pagina de Facebook. 

Comentarii Facebook