Clujul va avea din primăvară autobuze autonome, fără șofer


Primarul Emil Boc a declarat că nu a renunțat la ideea de a pune în funcțiune autobuze autonome în Cluj-Napoca.

În primăvară vom avea un prim proiect pilot cu privire la utilizarea autobuzelor autonome, pe niște trasee bine precizate, în condiții se maximă siguranță. Inteligența artificială nu va mai putea fi eliminată din viața noastră. Ea se întâmplă deja în fiecare zi. Deja unele fabrici au foarte multă inteligență artificială, care înlocuiesc procesele repetitive. 

Susține nu numai autobuzele autonome, ci și autobuzele cu hidrogen, care reprezintă o altă alternativă pentru transportul nepoluant. Obiectivul este ca în 2028 întreaga flotă de transport public a orașului să fie verde, nepoluantă”, a declarat Emil Boc, la un radio local.

La Cluj e ca în SF -uri: Va fi introdus un autobuz fără șofer pe o linie în centrul Clujului - VIDEO

În octombrie 2019, Primăria Cluj-Napoca anunța că ar urma să lanseze un autobuz fără șofer, care să deservească o linie din centrul orașului. Proiect-pilot este realizat împreună cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și cu firme din domeniul tehnologiei.

Propunem o linie zero în zona centrală a orașului, care să fie deservită de un autobuz autonom. Un proiect care deja se testează în unele orașe europene cum ar fi Viena, Lyon sau Paris. Într-unul sau maximum doi ani putem să testăm, să avem un proiect pilot pe anumite rute bine stabilite și, sigur, pe parcursul dezvoltării tehnologiei vom putea să extindem acest proiect pilot”, a declarat directorul de dezvoltare al municipalității, Ovidiu Cîmpean, citat de Ebsradio.ro.

Acesta susține că UE va susține astfel de proiecte în viitorul exercițiu financiar.

În luna noiembrie 2019, Primăria Cluj-Napoca anunța că va organiza cât de curând licitația pentru cumpărarea de autobuze autonome, după ce va fi semnat un parteneriat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, pentru efectuarea caietului de sarcini și documentația.

Șeful Direcției de Dezvoltare Locală din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, a spus că specialiștii de la Universitatea Tehnică vor recomanda autobuzul ce trebuie cumpărat.

Autobuzele autonome sunt dotate cu tehnologie care recunoaște toate semnele de circulație, trecerile de pietoni, celelalte autoturisme, bicicliștii, pietonii, dar și alte obstacole care pot să apară, astfel încât să aibă o siguranță foarte mare în trafic. Lucrăm la proiect de la începutul acestui an, am testat ideea în mai multe grupuri de lucru și am ajuns în această fază, de a semna un parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru a avea, începând de anul viitor, un autobuz autonom care să circule în municipiu”, spunea Ovidiu Cîmpean, conform Radio Cluj.

Comentarii Facebook