Duminica 24 Ianuarie

Clujul, cel mai poluat oraș din România. Mai avem ”cel mai bun aer din Europa”?


Clujul este cel mai poluat oraș din România, conform unui studiu realizat de jurnaliştii de la The New York Times.

În Cluj-Napoca, în ziua în care calitatea aerului a fost cea mai scăzută s-a înregistrat o concentrație a particulelor periculoase de 1.664 µg/m3, adică un nivel considerat extrem.

Prin comparație, în București a fost înregistrat un nivel de 1.272 µg/m3, în Oradea de 1330 µg/m3, în Craiova de 290 µg/m3, în Sibiu de 769 µg/m3, în Constanța de 1.575 µg/m3, în Iași de 1.146 µg/m3, în Brașov un nivel de 1134 µg/m3, iar în Timișoara de 118 µg/m3.

Deputatul Adrian Dohotaru crede că în Cluj-Napoca poluarea nu este măsurată suficient. 

Boc se lăuda că Clujul are cel mai bun aer din Europa, pentru că așa arată un studiu internațional. Un alt studiu citat de New York Times arată că Clujul are dintre cele mai mari probleme de poluare din România, dar și din Europa, dar asta doar pe niște indicatori maximi.

Problema nu e dacă avem cel mai bun aer din Europa, că nu avem, așa cum nici Einstein nu a furat teoria relativității de la Eminescu. Nu cred că avem nici cel mai rău aer din țară, dar cred cu tărie că ne mințim pe noi înșine și nu măsurăm pe bune poluarea, cu doar patru stații. Iar cu stații prin campusuri verzi, ne mințim și mai tare.

De aceea, propun câteva măsuri simple Primăriei, dar și altele mai complexe:

1. Montați aparate de măsurare a calității aerului pe biciclete oferite de Primărie ca sa știm situația în mai multe locuri din Cluj, în trafic.

2. Dați mesaje clare, de pildă, pe toate autobuzele din Cluj, creative și cât mai diferite, ca oamenii sa își lase mașinile acasă.

3. Investiți masiv în transportul în comun și în benzi dedicate, în infrastructură ciclistă, în coridoare pietonale.

4. Faceți spații verzi cât cuprinde și nu mai lăsați tăiate pădurile din preajma Clujului.

5. Un sfert din poluarea mașinilor vine de la mâzga lăsată în urmă, praful acela care se depune pe străzi. Curățați mult mai bine străzile!”, crede parlamentarul.

.

Comentarii Facebook