Clujul ar putea ramane fara unitatea care dirijeaza avioanele prin radar! Asta ar insemna intarzieri mari, poluare, bani pierduti!

 

Regia Autonoma (RA) Romatsa vrea sa desfiinteze Unitatea de Control de Apropriere (APP) Cluj care dirijeaza, prin radar, aterizarea sau decolarea avioanelor, potrivit ziarului Gazeta de Cluj.

 

Potrivit surselor ziarului, aceasta decizie ar putea fi luata ca urmare a faptului ca RA Romatsa doreste sa comaseze intreaga activitate de trafic aerian la Bucuresti. In viitorul apropiat, autoritatea europeana Eurocontrol, care se ocupa de administrarea spatiului de zbor din Europa, va trebui sa fixeze un centru zonal in Romania, Bulgaria sau Ungaria, iar cei de la RA Romatsa spera sa devina acest centru. Desfiintarea APP Cluj ar aduce, insa, mari prejudicii curselor aeriene din zona Clujului.


Mai exact, desfiintarea APP Cluj ar insemna desfiintarea serviciului radar, adica intarzieri mari pentru aeronave, intarzieri  duse la extrem in cazul activitatii militare de la Campia Turzii. La acestea s-ar adauga cresterea poluarii fonice si a rutelor de zbor extinse din cauza desfiintarii serviciului. Potrivit unui controlor de trafic aerian citat de Gazeta de Cluj , vor exista si alte consecinte negative. "Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca toti controlorii de trafic aerian de la Cluj isi vor pierde licentele, ceea ce va genera costuri noi prin calificarea altor controlori de trafic. Consider ca, in afara intereselor financiare, nu exista nicio ratiune ca APP Cluj sa functioneze in Bucuresti. Cum ar fi ca Prefectura Cluj sa fie mutata de la Cluj la Bucuresti?", a declarat un cotrolor de trafic aerian pentru Gazeta de Cluj.

 

Sursa Gazeta de Cluj

Comentarii Facebook