Clujenii vor scoate mai mulți bani din buzunar dacă vor vrea să divorțeze. Vezi cu cât se mărește impozitul de anul viitor


Nivelul taxelor și impozitelor locale va fi majorat începând de anul viitor, conform ratei inflației. Nu doar tarifele pentru locurile de parcare vor crește de la anul cu 5,1%, ci și impozitele pe clădiri și pe terenuri. Pe lângă aceste majorări, alte taxe, precum cele de la starea civilă, cum ar fi taxele de divorț, vor fi și ele majorate cu rata inflației. 

Primăria Cluj-Napoca scumpește abonamentele pentru un loc de parcare începând cu anul 2023. Astfel, pentru abonamente tarifele vor crește de la 118 la 124 de lei, iar în zonele de cartiere, tarifele pentru parcările care sunt în fața blocului, unde sunt și cele mai multe parcări pentru cetățeni, vor crește de la 68 de lei la 71 de lei

Divorțul va fi mai scump din 2023

Spre exemplu, începând din noul an, taxa pentru procedura de divorț, administrată de serviciul de stare civilă din Primărie, va fi majorată la 600 de lei. Dacă în 2015, nivelul taxei era stabilit la 500 de lei, în 2021 aceasta ajunsese la valoarea de 550 de lei.

În 2022, taxa pentru divorț indexată cu rata infțaiei a ajuns la 565 lei, iar din noul an valoarea acesteia crește la 600 de lei, fiind majorată cu 35 de lei.

În 2023, taxele percepute de administrația locală prin serviciul urbanism rămân, practic, neschimbate, aplicându-se aceeași valoare din acest an. Edilul Emil Boc susținea că administrația locală nu va majora nivelul taxelor și impozitelor acolo unde nu este nevoie, întrucât „clujenii se confruntă cu multiple scumpiri”.  

Înainte de bugetul local, care trebuie prezentat public, trebuie să avem stabilit nivelul impozitelor și taxelor locale, atât cu privire la parcări, cât și cu privire la proprietăți conform prevederilor legale. În privința proprietăților, Curtea Constituțională a respins săptămâna aceasta sesizarea de neconstituționalitate cu privire la prorogarea până în anul 2025 a sistemul de impozite și taxe locale pe sistemul grilei notarilor. Asta înseamnă că rămânem la sistemul anterior de stabilire a impozitelor și taxelor locale și, în consecință, în viitoarea ședință de Consiliu Local vom propune nivelul taxelor și impozitelor fără ca ele să fie majorate, ci doar conform prevederilor legale cu rata inflației”, declara recent primarul Emil Boc în deschiderea dezbaterii privind valoarea taxelor și impozitelor aplicate în 2023, notează monitorulcj.ro. 

De ce nu majorăm? Știți bine care sunt greutățile vremurilor pe care le trăim, nu cred că acolo unde putem să nu majorăm să trecem și să majorăm numai de dragul de a majora. Cred că trebuie să ținem cont de aceste vremuri pe care le avem astăzi și acolo unde legea și viața noastră administrativă ne permit să nu majorăm, nu majorăm”, a mai spus el atunci. În continuare, cei care își vor fi achitat taxele până la 31 martie 2023 vor beneficia de o reducere de 10% din valoarea impozitului datorat pentru clădiri, terenuri sau mijloace de transport.


Comentarii Facebook