CLUJ: Se scumpește ridicarea gunoiului de la tomberon. Care este motivul - VIDEO


Clujenii urmează ca de la 1 iulie (legea prevede că se poateși mai repede) să plătească mai mult pentru colectarea deșeurilor menajere, de la 7,18 lei de persoană cât este acum, la 9,88 lei de persoană. Majorările vin după ce Guvernul a modificat legislația, iar firmele de salubritate vor trebui să colecteze de la populație pe patru fracții.

Oamenii vor primi gratuit saci menajeri pentru deșeurile umede, plastic, sticlă și hârtie, iar ridicarea acestora trebuie să se facă mult mai des.

Consilierii locali din Cluj-Napoca au aprobat în ședința din 23 aprilie tarifele distincte pentru activitatea de salubrizare menajeră pe raza municipiului Cluj Napoca, ca urmare a modificării legislației privind regimul deşeurilor, care impune necesitatea colectării deșeurilor pe patru fracții: umed, hârtie, plastic și sticlă.

Noile tarife sunt de 9,88 lei/pers fizice, 48,58 lei/mc, iar agenții economici vor plăti 61,82 lei/mc.

Noutatea este că asociațiile de locatari și firmele care vor colecta selectiv nu vor mai plăti tarifele pentru deșeurile menajere reciclabile. Cei care nu vor face acest lucru vor plăti o penalizare de 25%.

Pentru deșeurile menajere voluminoase taxele vor fi de 17,26 lei/mc, pentru populație, și de 30,65 lei/mc, pentru agenții economici.

Pentru deșeurile din construcții și demolări, taxele vor fi de 31,01 lei/mc, pentru populație, și de 45,08 lei/mc, pentru agenții economici. (TOATE TAXELE SUNT CU TVA).

Pentru a încuraja populația să colecteze selectiv deșeurile, luând în considerare faptul ca suma obligatorie care trebuie achitată pentru economia circulară, prevăzută în Anexa nr 2 a OUG 196/2006 este de 30 lei/tona de deșeu destinată depozitării, propunem menținerea aplicării unui procent de 25% la tariful de gestionare a deșeurilor menajere reziduale, astfel încât să se poată acoperi cheltuielile de gestionare a deșeurilor în cazul în care populația nu respectă condițiile de colectare a deșeurilor pe patru fracții. Acest procent se aplică și în prezent, conform prevederilor contractuale în vigoare.

În Cluj-Napoca, numai 17% din gunoiul adunat este colectat selectiv. Până în 2020 trebuie să se ajungă la 50%.

Comentarii Facebook