Cluj-Napoca, București şi Suceava, desemnate să participe la misiunea UE „100 de orașe inteligente și neutre climatic”


București, Cluj-Napoca și Suceava devin orașe inteligente în următorii opt ani. Potrivit unui proiecte pilot, 100 de orașe europene din 27 de state au fost selectate să devină „orașe inteligente și neutre climatic”.

Orașele își asumă să identifice soluții și să implementeze proiecte astfel încât gradul de poluare cu dioxid de carbon să fie unul cât mai scăzut și absorbit în totalitate de vegetația urbană, iar principalul avantaj pe care îl reprezintă este aerul curat pe care îl vom respira. 

Cele trei orașe se vor schimba pe parcursul a opt ani 

De asemenea, vom putea beneficia de niveluri de trai al oraşelor occidentale, de preţuri la utilităţi scăzute la jumătate, de un trafic urban nepoluant, dar şi de un management al deşeurilor ce vor fi procesate şi nu stocate în gropi de gunoi. Totodată vom beneficia de avantajele conceptului Smart City, prin digitalizarea administraţiei locale şi prin eficientizarea mobilităţii urbane. Nu în ultimul rând ne vom putea bucura de extinderea la maximum a vegetaţiei urbane.

Municipiul Cluj-Napoca trebuie să devină neutru din punct de vedere climatic până în 2050

Practic, se doreşte ca aceste oraşe selctate să devină un model de bune practici şi soluţii inovatoare pentru toate oraşele din Uniunea Europeană care trebuie să devină neutre climatic până în 2050. În cadrul acestui proiect fac parte municipiile Cluj Napoca, Suceava şi Sectorul 2 din Bucureşti, iar finanţarea poate ajunge până la 10.000 de euro/locuitor pentru acest program pentru următorii opt ani, potrivit observator.ro. 


Comentarii Facebook