Cluj - ”Cum s-au încheiat înscrierile la creșă într-un cartier fără creșe?” - Acolo Primăria lui Boc a dat autorizații cu duiumul


Cartierul Între Lacuri nu are nicio creșă, cu toate că s-a construit intens în unele puncte din această zonă. Pentru acești constructori nu a fost impusă regula ”Faci creșă, primești autorizație!”. Oare de ce?

Dacă aici nu s-a impus construirea de creșe, este hilar cazul oamenilor din Borhanci care au vrut să își facă locuințe și li s-a cerut să facă o creșă. 

Consilierul local Alexandra Oană a inițiat o petiție ce poate fi semnată și care are ca scop tocmai construirea unui creșe în cartierul Între Lacuri. 

Săptămâna asta s-au încheiat înscrierile la creșele din Cluj-Napoca. Din nou, un moment încărcat de stres și frustrare pentru mulți părinți clujeni. 

Motivele sunt multiple și țin atât de probleme mai vechi, cât și de situații nou apărute: 

1. Procesul de înscriere a fost mai greoi anul acesta decât anul trecut. Dacă înainte perioada de înscriere a durat 2 săptămâni și dosarele au putut fi depuse și online, anul acesta părinții au avut la dispoziție doar 4 zile pentru înscriere și dosarele s-au depus exclusiv în format fizic. Cu alte cuvinte, ne-am întors la dosarul cu șină și statul la coadă. 

2. Dincolo de metodologia de înscriere deficitară, îngrijorarea cea mai mare a părinților ține de întrebarea dacă vor prinde sau nu loc în creșă pentru copilul lor. În Cluj-Napoca există, în continuare, un deficit de locuri la creșe. Deși se nasc anual peste 6000 de copii, în creșe sunt disponibile puțin peste 1700 locuri, iar ritmul de construire de creșe noi nu e suficient de accelerat.

3. Rămâne și problema distribuției inegale a creșelor în oraș. Există cartiere cu 4, 5 creșe și cartiere din care acestea lipsesc cu desăvârșire. Săptămânile trecute am discutat cu părinții din cartierul Între Lacuri, un cartier ce a cunoscut o dezvoltare accelerată, dar care nu dispune de o creșă. Părinții ne-au spus că își duc copiii la creșele din Gheorgheni, din centru sau chiar din Mănăștur. Am stat de vorbă și cu familii care fac mari eforturi financiare pentru a plăti o creșă privată. Sau cu mame care au amânat întoarcerea la serviciu pentru că nu au o alternativă pentru copilul lor. Pentru toate aceste familii, calitatea vieții nu este de cinci stele!

În 1 iunie am depus un proiect pentru construcția primei creșe în cartierul Între Lacuri și am lansat o petiție prin care cerem Primăriei să-și asume accelerarea acestui proiect. Puteți semna și voi petiția, accesând acest link.

Care a fost experiența voastră cu înscrierile la creșă anul acesta și cum vă descurcați în cazul în care nu veți avea loc la o creșă de stat?”.

Arhitectul șef al Clujului a boicotat ședințele de urbanism. „Rechinilor imobiliari” le cer o grădiniță la 384 de apartamente, cetățenilor una la 10 case

Comentarii Facebook