Duminica 28 Aprilie

25.000 de basculante vor lucra la fundația Spitalului Regional de Urgență Cluj. Construcția va fi monumentală - FOTO


Spitalul Regional de Urgență Cluj, o investiție promisă de 15 ani, are acum șanse de a se face, fiind strânși banii pentru acest proiect. Vorbim despre aproape 700 de milioane de euro, din fonduri europene și din credite. 

Trebuie 25.000 de basculante numai pentru a transporta pământul de la excavație. Va fi cea mai mare clădire din România, după Casa Poporului”, a spus, la Cluj, Cristina Gafton, managerul proiectului.

Valoarea Spitalului Regional de Urgență va costa 688 de milioane de euro, fata de 578 de milioane de euro cât s-a anunțat până acum. Nu este exclus ca, dacă autoritățile mai pierd vremea, aceste proiect să se scumpească și mai mult, dar este un proiect necesar, pentru că acum Spitalul Clinic Județean Cluj este repartizat în 33 de clădiri distincte. 

Termenul de finalizare este de 4 ani, dar încă nu s-a anunțat licitația, a precizat Adrian Popa, președintele Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, înființată anul trecut pentru a administra construirea celor trei spitale regionale, de la Cluj, Iași și Craiova.

Licitațiile vor porni pe faze, în cel mai scurt timp. 

Partea bună este că până la Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi lărgit drumul național la 6 benzi, vor fi create pasarele și un alt drum prin spatele investiției, care se va face lângă unitatea militară din Florești. De asemenea, la Spital va opri și Metroul Clujului, acolo urmând să fie realizată stația ”Sănătate”. 

Primarul din Florești, Bogdan Pivariu, sigurul ediul prezent la prezentarea machetei viitorului spital, de la lansare lipsind Emil Boc și Alin Tișe, a felicitat investiția. Cristina Gafton a și spus la prezentare că Bogdan Pivariu este un mare susținător al proiectului, care va transforma Floreștiul în cel mai important punct pe harta sanitară a României. 

A fost prezentată la Cluj macheta 3D a Spitalului Regional Cluj, a doua clădire ca suprafață desfășurată, după Casa Poporului, construită pe un teren de 14 hectare.

În mod excepțional, macheta viitorului Spital de Urgență a ajuns "acasă", la Florești. Aici, cu ajutorul lui Dumnezeu, vor fi asigurate peste o sută de mii de urgențe medicale anual și vor avea locuri de muncă peste 3100 de oameni. 

Spitalul va avea 8 niveluri (subsol, parter, 5 etaje, etaj parțial cu heliport), și 849 de paturi, ambulatoriu integrat de specialitate și 22 de săli de operație, cu capacitate de răspuns în caz de urgențe pandemice”, a declarat primarul comunei Bogdan Pivariu. 

Comentarii Facebook