Civicii clujeni propun realizarea unei traseu pietonal pe malul Someșului, pe strada Barițiu - FOTO


Mai multe organizații civice propun Primăriei Cluj-Napoca realizarea unui traseu pietonal pe malul Someșului, în zona clădirilor publice. 

Universitatea Tehnică a mai achiziționat două clădiri pe strada Barițiu, iar Consiliul Local Cluj-Napoca a votat pentru achiziționarea unei clădiri pe această stradă. E necesar ca administrația care și-a declarat în toate documentele sale de strategie urbană politica de ”întoarcere a orașului către Someș” să aplice această strategie chiar la clădirile care îi aparțin. Ne așteptăm ca în momentul în care va exista un sediu al Primăriei la Someș să aibă acces la apă și o ”față” spre râu. În loc de acareturile de curte dosnică care există acum acolo, ar putea să existe o curte publică legată de un traseu pietonal”, spun reprezentanții organizațiilor.

Am propus la bugetul orașului din 2023 investiții minim invazive legate de acest tronson pentru că potențialul este mare având atâtea clădiri publice și având în vedere locația centrală. De pildă, propunerile Studio Practica din concursul câștigător de proiecte din zona Pieței Mihai Viteazu unde sunt clădiri private se pot plia mai bine în zona Barițiu, unde sunt clădiri publice”, a declarat Adi Dohotaru, președinte al asociației Societatea Organizată Sustenabil SOS, campania SOS Someșul nostru.

Pe acest tronson sunt patru clădiri universitare și un sediu al Primăriei, pe lângă instituțiile culturale existente, Casa Tranzit și Opera Maghiară. ”Devine cu atât mai important acum să discutăm cum realizăm conexiuni mai bune la Someș, despre accesibilitatea la râu și despre un traseu pietonal între Podul Horea și Podul Elisabeta, dar și între centru și Cetățuie prin refacerea Podului Nemților lângă Casa Tranzit. Ne putem gândi la pontoane și spații pentru uzul cotidian. Ne putem imagina spații de eveniment deschise la apă și terase”, mai spun ”civicii”.

Azi e ultima zi în care se mai pot face propuneri la bugetul orașului la adresa consultarepublica@primariaclujnapoca.ro.

MiniMass / Someș Delivery, Societatea Organizată Sustenabil (SOS Someșul nostru), Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) și Clujul Sustenabil s-au asociat din nou în 2023, în proiectul Someș, culoar verde albastru, în cadrul programului ”Cu Apele Curate”.

SD15-16-Curtea Teatrului Maghiar 5- © Biró István.jpg

Practica Studio - Rethinking Somes-Podul Horea.jpg

Comentarii Facebook