Joi 1 Decembrie

Cine le BATE obrazul politicienilor români care se înghesuie să facă donații pentru Notre Dame


Senatorul Mihai Goțiu critică autoritățile din România, care se înghesuie să doneze bani pentru refacerea Notre Dame, în timp ce în România copiii mor în latrinele școlilor care nu au toalete în interior.

De ce se strâng sute de milioane de euro pentru refacerea Catedralei Notre Dame, din Paris, și de ce, în România nu putem strânge câteva milioane pentru a nu ne mai muri copiii în latrinele școlilor ori pentru salvarea cetăților dacice, incluse în UNESCO (declarația, de astăzi, din Senat)

Stimate colege și stimați colegi senatori,

Imaginile incendiului de la Catedrala Notre-Dame din Paris au făcut înconjurul lumii. O tragedie din Iași, unde, în aceeași zi, un copil de trei ani a murit după ce a căzut în latrina unei școli, a trecut aproape neobservată, chiar și în România.

În mai puțin de 24 de ore de la izbucnirea incendiului din Paris, s-au anunțat donații de aproape 800 de milioane de euro pentru celebra catedrală și oamenii cred că o minune e posibilă: refacerea ei în cinci ani. În România, Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a promis alocarea a 65 de milioane de lei, adică aproximativ 13,7 milioane de euro, pentru ca de a începutul următorului an școlar să nu mai există nicio școală cu toaleta în curte, dar prea puțini sunt cei care mai cred în această promisiune.

Milionarii și miliardarii Franței fac coadă să doneze pentru reconstruirea Catedralei Notre-Dame. Îmbogățiții României dau în judecată statul pentru că le-ar fi poprit prea mult din venituri, iar susținătorii lor din Parlament și Guvern luptă să-i scape de pușcărie pe care și-au adunat averile furând din banii publici.

Prejudiciul pentru care a fost condamnat Dan Voiculescu în Dosarul ICA este de 60 de milioane de euro. De peste patru ori mai mult decât suma necesară pentru ca toate școlile din România să aibă grupuri sanitare și toalete în clădiri. De aproape 60 de ori mai mult decât suma necesară pentru lucrările de urgență pentru punerea în siguranță și stoparea distrugerii cetăților dacice din Munții Orăștiei, incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de Catedrala Notre-Dame din Paris. 

În România, Parlamentul și Guvernul au refuzat alocarea sumei de 5 milioane de lei, aproximativ 1,1 milioane de euro, în Legea Bugetului de stat pe anul 2019, pentru asemenea intervenții. Dar asta nu-i oprește, pe reprezentanții majorității parlamentare și ai Guvernului să participe, mâine (joi), la Deva, la evenimente festive legate de împlinirea a 20 de ani de la recunoașterea valorii extraordinare pentru istoria și cultura umanității a cetăților dacice din Munții Orăștiei și includerea lor în UNESCO.

Ieri, d-na primar PSD a Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că-și donează 10% din indemnizația ei pe trei luni pentru refacerea Catedralei Notre-Dame. Nu pentru școlile României, nu pentru salvarea monumentelor UNESCO ale României, ci pentru un monument UNESCO din Paris. De ce? Pentru că e un subiect mult mai mediatizat decât celelalte două. 

Asta este, astăzi, imaginea României: o țară în care trecutul e ignorat, o țară în care viitorul moare în latrinele din curțile școlilor, o țară în care cei aflați la Putere donează pentru trecutul și viitorul Franței pentru că dă mai bine la televizor decât dacă ar dona pentru trecutul și viitorul României. 

Stimate colege și stimați colegi senatori, 

Sunteți mândri de imaginea acestei Românii?

Dragi cetățeni ai României, mai aveți nevoie de motive în plus pentru a vota pe 26 mai 2019 și anul viitor?”, a comentat senatorul Mihai Goțiu, despre donațiile făcute din toate părțile în România, în timp ce școlile arată cum arată.

Miercuri, Consiliul Județean Cluj a anunțat că va dona 100.000 de lei din banii clujenilor, pentru catedrala din Paris.

Comentarii Facebook