Joi 1 Octombrie

Ce le răspunde Uioreanu ungurilor care contestă denumirea Aeroportul Avram Iancu

 

Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, susține că maghiarii din PPMT sunt tendențioși când contestă denumirea Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj.

 

Cererile de anulare a „Hotărârii Consiliului Județean Cluj nr. 327 din 30 septembrie 2013 privind iniţierea demersurilor pentru schimbarea denumirii Aeroportului Cluj-Napoca în Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj” și demararea unei dezbateri publice sunt tardive. Instituția pe care o conduc și-a anunțat public intenția de a da un nume nou aeroportului încă din luna septembrie 2012, lansând și o dezbatere publică în acest sens. Timp de un an de zile, nici domnul Soos Sandor, nici alt coleg de partid al domniei sale nu a trimis, în scris sau prin poșta electronică, nici un fel de sugestie legată de această intenție. 

 

În ședința de plen a Consiliului Județean Cluj, majoritatea consilierilor prezenți au votat în favoarea propunerii mele, bazată pe propunerile primite de la cetățeni și pe studiul realizat de reputatul sociolog Vasile Dâncu. De altfel, s-au abținut de la vot, refuzând să-și exprime public opțiunea, doar consilierii UDMR și 10 din cei 12 consilieri ai PDL”, a explicat Horea Uioreanu.

 

Președintele Consiliului Județean Cluj crede că ”solicitarea PPMT este tendențioasă și cu iz de discriminare. Reprezentanții acestei formațiuni politice susțin că noul nume al aeroportului ”lezează sensibilitatea comunității maghiare” care, la Cluj, reprezintă doar 15% din populație, neținând seama de părerea și sensibilitatea comunității majoritare, cea română, cea care a decis viitoarea denumire a aeroportului. Or, în orice democrație care se respectă, minoritatea se supune majorității! Cât despre ”cultul” lui Avram Iancu, consider că este pe măsura faptelor sale, la fel ca și cultul lui Lajos Kossuth! În fond, fiecare națiune are eroii ei și-i cinstește cum consideră potrivit.

 

În acest context, fiind convins că nici un maghiar care va beneficia de serviciile oferite de Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj nu se va simți lezat în sentimente, ci va aprecia prestația personalului care lucrează aici, îi invit pe reprezentanții PPMT să se alăture comunității clujene la festivitățile organizate pe 26 octombrie cu ocazia inaugurării noii piste de decolare/aterizare a aeroportului. Va fi ziua în care românii, maghiarii, germanii, evreii, romii și ce alte etnii vor fi prezente, vor fi parte a unui eveniment cu adevărat istoric, la care fiecare și-a adus contribuția: darea în funcțiune a primei piste de decolare/aterizare construite în România după mai bine de 50 de ani!”. 

.

Comentarii Facebook