Cât au costat cele 30 de milioane de pastile de iod pe care guvernanții vor să le distribuie românilor


Pastilele de iodură de potasiu produse în regim de urgență de Antibiotice Iași - 30 de milioane de comprimate, pe care Ministerul Sănătății vrea să le distribuie acum populației, au costat „în jur de 30 de milioane de lei”, echivalentul a aproximativ 6 milioane de euro, a anunțat marți ministrul Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Rafila a precizat că pastilele de iodură de potasiu nu au fost cumpărate de Ministerul Sănătății, ci de Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat. Antibiotice Iași a produs de urgență, în luna martie, 30 de milioane de tablete de iodură de potasiu 65 mg. Cele 30 de milioane de comprimate se află în acest moment în depozitele Direcțiilor de Sănătate Publică din toată țara, în așteptarea unei soluții pentru a fi distribuite populației, scrie hotnews.ro.

Ministerul Sănătății anunțase, inițial, că distribuirea iodurii de potasiu către populație urma să înceapă săptămâna aceasta, prin cabinetele medicilor de familie. Medicii de familie au refuzat însă, motivând că aglomerația și birocrația iscate ar bloca, în următoarele săptămâni, activitatea medicală a cabinetelor.

Rafila a declarat în repetate rânduri că pastilele sunt distribuite preventiv, în eventualitatea unui accident nuclear, însă nimeni nu trebuie să le ia preventiv. Ele se administrează în primele 6 ore de la un eventual accident nuclear. Ministrul Sănătății spune că speră în continuare să poată distribui pastilele de iod prin medicii de familie și prin farmacii.

Comentarii Facebook