Cartierele dormitor din anii '60 VS Cartierele dormitor din 2000! Diferențele sunt evidente - FOTO


Comunismul a construit orașe în România, dar pe criterii urbanistice și cu respectarea calității vieții. Fiecare ansamblu de blocuri avea spațiu verde și parc de joacă pentru copii.

După Revoluție, găștile de interese transformate în politicieni au distrus tot. 

Unde este spațiul pentru comunitate?

Deși profund distructiv pentru orașul interbelic, marile dezvoltări urbane realizate în perioada comunistă au avut în vedere principii sănătoase, nu doar eficiență economică. Urbanismul post-decembrist a însemnat utilizarea fiecărui centimetru pătrat de spațiu de către individ, iar comunitatea a primit spațiu doar pentru drumuri de acces și atât.

Cartierele dormitor din anii '60 au fost gândite cu acces la transport public, școli și grădinițe în raza de mers pe jos, aliniamente verzi și grădini.

Fiecare etapă de dezvoltare a unui oraș vine cu lecții bune și proaste. Este necesar să învățăm să ne uităm obiectiv și cu echilibru la fiecare perioadă istorică ca să construim mai bine”, precizează reprezentanții ONG -ului ”Străzi și oameni”.

Când planificarea era despre necesitate și comunitate... Nu despre POT si CUT”, a comentat și arhitectul șef al Clujului, Claudiu Salanță.

Comentarii Facebook