Luni 27 Septembrie

Camera Deputaţilor a APROBAT eliminarea pensiilor speciale


Pensiile speciale vor fi eliminate, după ce Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat, marţi, proiectul de lege prin care se propunea acest lucru.

Pensii speciale, denumite ”pensii de serviciu” pentru a nu bate la ochi, ce vor fi eliminate sunt pentru următoarele categorii: parlamentari, magistraţi şi funcţionari publici cu statut special. Exceptție fac militarii şi poliţiştii.

Deputatul PSD Cluj, Horia Nasra, a declarat că a votat pentru eliminarea pensiilor. În total au fost 247 de voturi pentru, 21 abțineri.

În acest moment, judecătorii și grefierii protestează degeaba, pentru că și-au pierdut dreptul de a primi pensii speciale. Spre exemplu, pensiile speciale pentru magistrați se calculau pe baza ultimelor 12 venituri din activitate, nu pe baza contributivității, adică a sumelor cu care un magistrat a contribuit toată viața la fondul de pensii. Acest mod de calcul, instituit de PDSR în 2001, văduvește statul de sume uriașe. Sunt magistrați care au pensii speciale de 40.000 de lei.

Categoriile care au nu mai primesc pensii speciale (n.red. nu sunt afectate pensiile în plată): 

Parlamentari (indemnizație limită vârstă)

Judecătorii, procurorii (pensie de serviciu)

Foștii Președinți ai României

Primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene (indemnizație pentru limită de vârstă)

Judecătorii CCR (pensie de serviciu)

Membrii Curții de Conturi

Avocatul Poporului

Funcționarii publici parlamentari

Corpul diplomatic și consular

Personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertizare Criminalistice

Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă

Comentarii Facebook